FLYKTER: Mennesker er på flukt fra voldhandlingene i Baidjan i Elfenbenskysten. Her fra en busstasjon hvor folk forsøker å komme seg avgårde med busser. (Foto: SIA KAMBOU/Afp)
FLYKTER: Mennesker er på flukt fra voldhandlingene i Baidjan i Elfenbenskysten. Her fra en busstasjon hvor folk forsøker å komme seg avgårde med busser. (Foto: SIA KAMBOU/Afp)

Nesten én million på flukt i Elfenbenskysten

Opptil én million ivorianere har flyktet fra kampene i storbyen Abidjan, melder FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallet som ble offentliggjort fredag er en kraftig oppjustering av tidligere anslag.

Flyktningstrømmen ut av Abidjan skyldes frykt for at den spente situasjonen i landet vil utarte til full borgerkrig, opplyser UNHCRs talskvinne Melissa Fleming.

Presidenten nekter å gå av

Mange ivorianere har også flyktet fra andre områder i landet og flere tusen har tatt seg over grensen til Liberia.

Konflikten i det vestafrikanske landet skyldes maktkampen mellom Laurent Gbagbo og Alassane Ouattara, som begge hevder å være landets rettmessige president.

Ouattara fikk ifølge valgkommisjonen flest stemmer i valget i november, men sittende president Gbagbo nektet å gå av fordi han mener resultatet skyldtes valgjuks.

De to har sin maktbase i henholdsvis den sørlige og nordlige delen av landet, og de to regionene har tidligere vært splittet på grunn av borgerkrig.

Vil forby tunge våpen i Abidjan

Frankrike har levert et utkast til en FN-resolusjon vedrørende situasjonen i Elfenbenskysten. Det inneholder et forlag om å forby alle tunge våpen i storbyen Abidjan.

– Det er en skandale at det blir skutt med tunge våpen i Abidjan. Som et minimum bør det ikke være noen tunge våpen i Abidjan, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy på en pressekonferanse fredag.

Kunngjøringen kom etter at han hadde deltatt på et EU-toppmøte i Brussel.

Den fastlåste maktkampen mellom to rivaliserende presidentkandidater har ført Elfenbenskysten til randen av borgerkrig. Nesten én million innbyggere skal ha forlatt Abidjan på grunn av krigsfrykt, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. (©NTB)