Egil Drillo Olsen og Morten Olsen. (Foto: Scanpix/)
Egil Drillo Olsen og Morten Olsen. (Foto: Scanpix/)

Olsen vs. Olsen: Den psykologiske krigen

Fotball spilles med kroppen – men vinnes med hodet. Her forklarer den danske topptreneren Troels Bech fotballens psykologiske spill.

Ullevaal (TV 2 Sporten): Egil Drillo Olsen vs. Morten Olsen.

Mye er skrevet om duellen på trenerbenken under lørdagens TV 2-sendte EM-kvalifiseringskamp mellom Norge og Danmark.

Se Norge - Danmark lørdag på TV 2 eller i vårt kampsenter. Kampstart er klokken 20.00. TV 2 starter sine sendinger klokken 16.00.
TV 2 PLAY: Se lassevis med fotballvideo her

Fra sidelinjen utøver treneren sine taktiske tanker og idéer i en sport mange mener minner om et sjakkspill bestående av 22 brikker.

Men det er ikke bare spillernes fysikk og trenerens taktikk som blir avgjørende for hvem som vinner oppgjøret døpt «Slaget om Norden» førstkommende lørdag.

Den psykologiske krigføringen i fotball
Det mentale aspektet preger også i høyeste grad trenerens inngang til avgjørende kamper.

Troels Bech var lenge aktuell som Brann-trener før Steinar Nilsen ble ansatt i 2008. Nå er Bech suksessrik trener i danske Silkeborg – og gir her et innblikk i de psykologiske metodene han benytter seg av i sin jakt på avgjørende seire.

goldengoal_drillo_sumo
goldengoal_drillo_sumo

  • Få det psykologiske overtaket:

– En gang i blant kan det lønne seg å endre kampens logikk. Jeg kan forsøke å sette premissene ved i innledningen endre drastisk på startoppstillingen. Ikke nødvendigvis fordi jeg tror spillerne som kommer inn er bedre, men fordi får en annen inngang til kampen som motstanderne ikke har forberedt seg på. Det er en fordel at motstanderen ikke vet hva vi gjør utover det de har lest i avisene.

– Overraskende endringer skjer regelmessig. Spesielt i inngangene til kampene. For eksempel har jeg endret på de innledende angrepene i forhold til i andre kamper. Jeg har opplevd episoder der har tenkt at det motstandernes trener gjør nå, er helt håpløst. Men jeg har ofte opplevd og tenkt at det han gjorde var smart – og at det ga motstanderne et overtak. Det handler deretter om å være oppmerksom på dette, slik at det ikke får for stor effekt på kampbildet.

Egil
Egil

  • Skap en profil av motstandernes trener:

– De fleste trenere velger å angripe en kamp forskjellig, og hvordan de reagerer i motgang og medgang. Det er en overskrift i mitt hode på hvordan de forskjellige trenerne arbeider med spillerne på. Så er det noen som har langt flere underrubrikker enn noen av de nyeste. Jeg forsøker deretter å fylle på med det jeg mangler om trenerne. Der bruker jeg mine spillere aktivt, så de kan bidra med informasjon om trenere de har hatt tidligere i sin karriere og som har preget deres fotballkarriere.

– Trenerne som har vært med lenge har jeg laget en klar profil av. Jeg scouter også trenerne. Det er fordi mange trenere går igjen rundt omkring i ulike klubber. Det er vanskelig å lære 24 nye spillere å kjenne, hvis det er nok å ta utgangspunktet i trenerfilosofien til en trener man har møtt før.

  • Vær ydmyk og ha selvinnsikt:

– Etter kamp kan en trener fort sitte igjen med følelsen av at det ikke var han som tapte kampen – men spillerne. Min første tanke er ikke det som jeg sier til pressen, men hva spillerne tenker. Det krever 100 prosent ærlighet overfor spillerne. Jeg tror det er viktig for spillerne å vite at også treneren har del i tapet. Jeg kan ha feilvurdert, jeg også. Så treneren per definisjon ikke alltid får rett. Spillerne skal vite at en trener er ydmyk overfor informasjon også fra dem.

Brede Hangeland
  og Morten Gamst Pedersen (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
Brede Hangeland og Morten Gamst Pedersen (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

  • Forstå spillernes mentalitet:

– Det mentale på banen utgjør forskjellen fra å være dyktig og så være en vinner. En kvalitet jeg vektlegger svært høyt er ikke bare evnen til å vinne, men også evnen til å overvinne. Alle er vinnerne i medgang, men de som også kan overvinne motgang, kan vende avgjørende kamper. Det er disse spillerne alle trenere ønsker å ha på sitt lag.

– Mange trenere tenker nok at andre han ikke får spilleren til å fungere - men det kan jeg. Her bør du imidlertid gi kred til trenere som har så mye selvinnsikt at de tør å si at en bestemt spillertype ikke er mulig å endre.

– Noen spillere får en trener et tettere forhold til enn andre. Det er viktig å komme tett på spillerne. Nysgjerrighet er viktig. Det er viktig å forstå spillertyper ut i fra ulike ståsted. Det gjelder både innen fotballen og samfunnet for øvrig.

Egil Olsen og Morten
  Olsen
Egil Olsen og Morten Olsen

  • Søk personlig utvikling:

– Som nevnt så er nysgjerrighet og interesse viktig for en trener. En trener må derfor aldri tenke at min måte å se fotballen på, alltid er den riktige.

– Det er viktig å se andre kamper, se andre idretter enn fotball, og lære av folk og ledere som ikke har noe med sport å gjøre. Og også lytte til din bedre halvdel, om de har noen gode råd å komme med.

– Utvikling bør være en stor motivasjon for trenere. For noen ganger både det at noen ser det samme som deg, eller det motsatte, avgjørende.

Kilder: Berlingske Tidende papirutgave 21. november 2010, Troels Bech, Wikipedia, Uefa.com

EM-kvalifisering i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk