Fra innspillingen av den danske landslagslåten ReSeppten i 1986. (Foto: TV 2/)
Fra innspillingen av den danske landslagslåten ReSeppten i 1986. (Foto: TV 2/)

Se musikkvideoen som fikk oss til å elske det danske landslaget

«Vi er røde, vi er hvide» ble sunget da Danmark skulle spille VM i 1986. Nå kan du varme opp til Norge-Danmark med musikkvideoen her.

3449992

De aller fleste fotballag har før eller siden prøvd å lage en sang som skaper ekstra god oppslutning rundt laget – kanskje spesielt før mesterskap. For Danmark er det «Re-Sepp-ten», skrevet og spilt inn til VM i Mexico i 1986, som står igjen som den virkelig store.

Her til lands er sangen kanskje bedre kjent for setningen «Vi er røde, vi er hvide», og er et kjært minne for flere nordmenn, som lot seg sjarmere av danskenes lag.

Varm opp til lørdagens kamp med å se låten i videovinduet øverst!

Skrevet av folket
Før danskenes VM-debut i 1986 bad avisen Ekstra Bladet sine lesere om å sende inn sine forslag til en sang for «de danske drænge». Jarls Friis-Mikkelsen og Henrik Bødtcher valgte ut de beste ideene, og renskrev det til en samlet tekst.

Resultatet ble «Re-Sepp-ten». Tittelen på sangen spiller på navnet til daværende landslagstrener, Sepp Piontek.

Storstilt videoinnspilling
Til innspillingen av musikkvideoen ble hele den danske troppen samlet i studio. Der fremførte de sangen sammen med Dodo Gad fra det danske popbandet «Dodo & The Dodos».

Stjernespillere som Jesper Olsen, Preben Elkjær, Michael Laudrup og Jan Mølby bidro alle med sine stemmer. Samlingen av fargerike treningsdrakter og interessante hårsveiser er mildt sagt imponerende.

Fra innspillingen av den danske landslagslåten ReSeppten i 1986. (Foto: TV 2/)
Fra innspillingen av den danske landslagslåten ReSeppten i 1986. (Foto: TV 2/)

– Det er jo det eneste kule laget de har hatt. Selv om Danmark vant EM i 1992, var det denne gjengen som var virkelig store, forteller programleder i FC Football, Aleksander Schau.

Sangen slo kanskje ikke like godt an i alle deler av verden. Den engelske avisen The Guardian har videoen med i sin oppsummering av tidenes verste VM-sanger.

Barndomsminne
Thomas Aune, den andre programlederen i FC Football, tror han kan ha noe av forklaringen på at «Re-Sepp-ten» ble så populær også her til lands.

– Den var jo catchy. Det er en veldig lett sang å synge. I tillegg så var landslaget vårt så håpløse på den tiden at dette var det nærmeste vi kom et bra lag, mener Aune.

Se Frode Gryttens dikt: «Eg hatar Danmark»
Og: Slik svarer danskene på Frode Gryttens utskjelling
Davys blogg: - Sorry, Frode Grytten, jeg ELSKER Danmark

– Den var jo catchy. Det er en veldig lett sang å synge. I tillegg så var landslaget vårt så håpløse på den tiden at dette var det nærmeste vi kom et bra lag.

Han forteller at låten slo godt an på hjemmebane.

– Jeg digga den jo, men jeg var vel ganske ukritisk på den tiden. Det var en av de første fotballåtene jeg likte, men nå er jeg lei. Det er mulig at den har blitt spilt for mye, sier Aune.

– En katastrofelåt
Aleksander Schau trekker også frem den enkle teksten, men synes ikke nødvendigvis at det er bra nordmennene trykket låten til sitt bryst.

– Når nordmenn synger sangen, så tenker jeg: Du kan bedre enn dette. Rent musikalsk sett er det en katastrofelåt, sier Schau.

Fra innspillingen av den danske landslagslåten ReSeppten i 1986. Denne mannen hadde videoens beste bart. (Foto: TV 2/)
Fra innspillingen av den danske landslagslåten ReSeppten i 1986. Denne mannen hadde videoens beste bart. (Foto: TV 2/)

Hjalp til avansement
Danskene hadde stor suksess i de innledende kampene i Mexico, og vant gruppespillet foran blant annet Vest-Tyskland. I åttendedelsfinalen var det imidlertid full stopp, etter at Spania vant hele 5–1.

Men sangen står fortsatt igjen som et kjært minne hos mange danske fotballsupportere.

– Det får oss til å huske det fantastiske danske laget. Tidenes beste danske landslag, sier Schau.