Jens Voigt  (Foto: BETTINI/EPA)
Jens Voigt (Foto: BETTINI/EPA)

Kan seksbarnspappa vinne for sjette gang?

Jens Voigt kan bli historisk i helgens Critérium International på Korsika.

Se Critérium International direkte på TV 2 Sport og TV 2 Sumo lørdag kl. 15.50.
Søndag 27. mars: Gent-Wevelgem direkte på TV 2 Sport og TV 2 Sumo kl. 14.10, etterfulgt av Critérium International kl. 17.00.

Tyske Jens Voigt er tungt inne på listen over sykkelsportens mest sympatiske og karismatiske ryttere. 39-åringen som i januar ble pappa for sjette gang, (ja, dere leste riktig!), er sannsynligvis inne i sin siste sesong. I helgen har han et knallsterkt Leopard-lag rundt seg på Korsika i jakten på sin sjette triumf i Critérium International.

Critérium International ble første gang arrangert i 1932 og ble kjent under navnet 'Critérium national de la route”. Først i 1978 ble rittet åpnet for ikke-franske lag og 'national de la route' ble byttet ut med 'International'

Ved siden av Jens Voigt har Emile Idée (1940, 1942, 1943, 1946 og 1949) og Raymond Poulidor (1964, 1966, 1968, 1971 og 1972) vunnet fem ganger.

- Jeg elsker dette rittet
Jens Voigt vant det etterhvert så tradisjonsrike rittet for første gang i 1999 mens han kjørte for Credit Agricole. Så gikk han til topps i 2004, 2007, 2008 og 2009 som CSC - og Saxo Bank-rytter. I fjor måtte Saxo Bank prioritere bort Critérium International til fordel for andre ritt og dermed mistet den tyske veteranen muligheten til å vinne for fjerde gang på rad.

- Jeg trenger ikke et lag, la meg kjøre alene. Alt jeg trenger er en mekaniker og en følgebil, sa Jens Voigt med sin velkjente ironi den gangen.

Nå er han tilbake.

- Jeg elsker dette rittet, men 'strukturen' på rittet er annerledes nå enn de utgavene jeg vant. Jeg gikk til topps i kaldt og noen ganger vått vær, mens rittet gikk i Ardennene nord i Frankrike. Nå skal vi kjøre under solen på Korsika, sier Jens Voigt til letour.com.

Critérium International ble i fjor flyttet til Korsika og det er bestemt at rittet, i første omgang, skal gå på middelhavsøyen til og med 2013. Frem til 1980 ble Tour of Corsica arrangert, nå har sykkeleliten kommet tilbake. Det spekuleres også i om Tour de France vil starte på Korsika i 2013.

Slik gikk det i 2010: Fedrigo vant sammenlagt i Critérium International
Les også: Helsprekk for Contador på Korsika

- Første etappe er avgjørende
Critérium International består av tre etapper. Første etappe går lørdag. 198 kilometer fra øyas hovedstad, Porto-Vecchio, og opp til den harde avslutning på Col de l'Ospedale. 14.3 kilometer oppover med 6.3 prosents gjennomsnittlig stigning.

- Første etappe blir avgjørende. Jeg skal prøve å vinne rittet, men det vil være avhengig av hva som skjer på lørdagen, sier Jens Voigt.

Rittet avsluttes søndag med to etapper. Først en intensiv etappe på 75 kilometer til og fra Porto-Vecchio på formiddagen, før det hele avsluttes med sju kilometers tempoetappe på ettermiddagen.

- Jeg lyver hvis jeg sier at mitt mål er å bli nummer ti. Okey, det er mulig jeg blir nummer ti til slutt, men blikket mitt er rettet mot toppen av pallen, forteller veteranen som er bosatt i Berlin.

Leopard Trek stiller med et sterkt lag i den 80. utgaven av Critérium International: Andy Schleck (Lux), Fränk Schleck (Lux), Anders Lund (Dan), Jakob Fuglsang (Dan), Fabian Wegmann (Tys), Maxime Monfort (Bel), Bruno Pires (Por) og Jens Voigt (Tys).

Seksbarnspappaen: - Jeg er en av de heldigste i verden
Jens Voigt har klart det kunststykke å kombinere en lang og begivenhetsrik proffkarriere med familieliv.

- Jeg er en av de heldigste gutta i verden. Hobbyen min har også vært min jobb. Fordi det er en såpass tøff idrett er det særdeles viktig å være i et miljø hvor man har det gøy. Bare tenk deg 'nei, nå må dra for å kjøre sykkelritt igjen, sammen med alle idiotene'. Det hadde selvfølgelig ikke fungert, fortalte Jens Voigt til velonation.com i februar.

8. januar kom lille Marie til verden og Jens Voigt hadde blitt pappa for sjette gang. Filosofien som familiefar er lik den Jens Voigt har på sykkelen. Han gir alltid hundre prosent når han er tilstede.

- Min tid med familien er bare strukturert litt annerledes enn for en som jobber åtte til fire. Utenfor sesongen er jeg hjemme i nesten tre måneder. Når jeg kommer hjem fra ritt på søndag så tar jeg enten mandagen helt fri eller en rolig sykkeltur. Jeg kan følge barna mine til skolen, trene litt, dra på kafé i byen med min kone og så hente barna på skolen. Det er helt topp, er familieoppskriften til den alltid positive tyskeren.

Søndag fra kl. 17.00 på TV 2 Sport får vi vite om Jens Voigt også står på toppen av pallen i Critérium International - for sjette gang.

NB! Skys Lars Petter Nordhaug er eneste nordmann i startfeltet som består av følgende seksten lag:
AG2R
Euskaltel-Euskadi
Leopard-Trek
Movistar
Astana
Sky
Garmin-Cervélo
RadioShack
Vacansoleil-DCM
Bretagne-Schuller
Cofidis
FDJ
Saur-Sojasun
Europcar
Skil-Shimano
BigMat-Auber 93