Nedover flere etasjer i parkeringshuset på Down Town kjørte butikktyven med vekteren som lå panseret og klamret seg fast til vinduspusserne. Avdelingssjef i Securitas, John Christian Liavaag, sier vekteren ble tatt godt hånd om etter den dramatiske hendelsen.  (Foto: Geir Fragell, pd.no/ANB)
Nedover flere etasjer i parkeringshuset på Down Town kjørte butikktyven med vekteren som lå panseret og klamret seg fast til vinduspusserne. Avdelingssjef i Securitas, John Christian Liavaag, sier vekteren ble tatt godt hånd om etter den dramatiske hendelsen. (Foto: Geir Fragell, pd.no/ANB)

Ga gass og kjørte på vekter

Måtte klamre seg fast mens ferden gikk nedover i parkeringshuset.

På flukt med en stjålet miksmaster, kjørte kvinnen (44) ned en vekter som forsøkte å stanse henne i parkeringshuset på Down Town. Vekteren, en kvinne, ble liggende på panseret mens butikktyven kjørte av gårde, skriver Porsgrunns Dagblad.

Ifølge en ny dom fra tingretten, løp vekteren etter butikktyven inn i parkeringshuset. Da tyven satte seg inn i bilen, stilte vekteren seg foran bilen, helt inntil slik at tyven ikke kunne komme ut.

Kvinnen som hadde stjålet miksmasteren til 349 kroner på ICA, valgte likevel å kjøre, slik at vekteren ble påkjørt og falt oppå panseret.

«Hun måtte holde seg fast i vindusviskerne for ikke å falle av. Slik lå hun mens tiltalte kjørte ned nesten to etasjer i parkeringshuset. Hun ropte for å få tiltalte til å stoppe», heter det i dommen.

Samfunnsstraff

Den 44 år gamle kvinnen fra Porsgrunn er nå dømt til 208 timer samfunnsstraff for nedkjøringen på Down Town og flere andre lovbrudd.

Retten mener kvinnen er i ferd med å få livet sitt på rett kjøl, og har ikke villet følge politiets påstand om ubetinget fengsel i ni måneder, derav fem måneder betinget.

Vekterens sjef i Securitas, John Christian Liavaag, sier kollegaen via selskapets rutiner for ettervern ble tatt godt hånd etter hendelsen.

Fortsatte å jobbe

– Hun var borte noen timer fra jobb dagen etter hendelsen, i forbindelse med at hun avga en forklaring. Bortsett fra det har vekteren ikke hatt fravær eller sykemelding, sier Liavaag.

Det var fredag 8. januar i fjor, klokka 19.10, at vekteren ble kjørt på i parkeringshuset på Down Town. Hendelsen, med scener som tatt ut fra en actionfilm, er ifølge Securitas «veldig lite omtalt».

– Jeg har jobbet i Securitas i 12 år, og denne hendelsen er relativt enestående, sier Liavaag.

I tiltalen står det at vekteren «ble slengt opp på motorvognens panser». Tiltalte fortsatte å kjøre helt til vekteren «fikk kastet seg av motorvognen i fart».

– Jeg ropte for å få henne til å stoppe. Til slutt måtte jeg kaste meg av. Jeg fikk tatt registreringsnummeret på bilen, har vekteren forklart.

Vekter løp etter

En ansatt på ICA Maxi så at 44-åringen tok miksmasteren, og fulgte med da kvinnen passerte kassa. Den kvinnelige vekteren ble gjort oppmerksom på forsøket på naskeri.

Overfor vekteren hevdet 44-åringen at hun hadde kjøpt miksmasteren på Clas Ohlsson, og gikk videre.

– Jeg løp etter henne inn i parkeringshuset. Der satte hun seg i bilen, og jeg stilte meg foran, forklarte den kvinnelige Securitas-vakten i retten.

Krevde frifinnelse for nesten alt

Den tiltalte kvinnen nektet straffskyld for alt unntatt oppbevaring av 19,5 gram amfetamin. Hennes forsvarer Heidi Ysen krevde frifinnelse for både nedkjøring av vekteren og forsøk på forsikringssvindel.

I tillegg var kvinnen tiltalt for heleri av hundeutstyr til 6000-7000 kroner, stjålet fra en dyrebutikk i Porsgrunn. Kvinnen nektet for at hun hadde mottatt utstyret ulovlig, men retten tror henne ikke og har dømt kvinnen også for heleri.

Svindel for 175.000

Retten har lagt til grunn at hun prøvde å få ut forsikringspenger for til sammen 175.000 kroner. I skjerpende retning legges det vekt på at begge bedrageriene var nøye planlagt, og at kvinnen også tidligere er dømt for bedrageri.

Det er formildende at flere av sakene er blitt gamle før de kom opp til pådømmelse. Kvinnen ble dømt også i 2008, og alle de nye forholdene hun var tiltalt for er begått i prøveperioden. Retten ser likevel positivt på at hun ikke har begått straffbare forhold siden januar i fjor.

Du kan lese mer om bil og trafikk på pd.no - her:

LES OGSÅ: Kjørt over av sin egen bil - to ganger