Regjeringen krever dobbelt så mange norsktimer

Regjeringen vil kreve at innvandrere tar dobbelt så mange timer i norsk og samfunnsfag som i dag, og innfører obligatorisk avslutningsprøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når lovendringene regjeringen nå foreslår trer i kraft, må innvandrere dokumentere at de har fullført 600 timer norsk- og samfunnsundervisning for å få norsk statsborgerskap. Etter å ha oppfylt minimumskravet vil det også bli stilt krav om avslutningsprøve. Lovendringene blir behandlet i statsråd fredag og kommer trolig til å tre i kraft i løpet av 2012, bekrefter barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) overfor NTB.

- Vi ønsker å stille tydeligere krav om at de som kommer til Norge lærer seg norsk. Men vi ser at veldig mange trenger flere timer enn i dag for å komme opp på et akseptabelt nivå, sier Lysbakken.

Det er så langt ikke koblet noen sanksjoner til ikke å ha bestått prøven, men Lysbakken bekrefter at regjeringen ser på muligheten for å knytte krav om bestått prøve til rettighetene til å få statsborgerskap. Før den tid vil vi de som enten ikke har tatt eller ikke bestått prøven, ikke få noen dokumentasjon på sine kunnskaper.

- Det finnes ingen viktigere enkeltfaktor for å lykkes med integrering enn at alle som kommer til Norge lærer seg norsk. Vi stiller klarere krav, men styrker også rettighetene til å få norsk- og samfunnsundervisning, sier han. (©NTB)