TurdeEggum 680
TurdeEggum 680

– Den største lykkefølelsen

Jan Eggum forteller til «TRUDE/» at hans lykkeligste øyeblikk er når han går friskmeldt fra fastlegen.

Ukens gjest hos «TRUDE/» er den folkekjære sangeren Jan Eggum. Han vokste opp som enebarn, og med seg i bagasjen ga moren ham to ting som har preget ham resten av livet: Ekstremt stor selvtillit og en unormal angst for alt som kan være farlig, spesielt dødelige sykdommer.

Samtidig er «melankoliens mester» en svært sprek og munter person. Han nærmer seg 60 år med stormskritt og er likevel fortsatt travelt opptatt med både artistkarrieren og livet som småbarnsfar.

60 år og frisk og rask?
Frykten for å dø har lenge vært stor, og bare i løpet av de siste par ukene har sangeren vært innom en rekke potensielle sykdomsdiagnoser, blant annet føflekkreft, hjerteflimmer og spiserørskreft:

– Jeg er potensielt syk til enhver tid. Det er jo sånn som jeg har det når jeg er hypokonder, men jeg er nok frisk egentlig for jeg er overundersøkt, forteller Eggum til «TRUDE/».

Engstelig for familien
Eggum bor for tiden sammen med kona Kaia Huuse (36), og deres to små barn Bastian (5) og Hennika (2). Han har også en datter på 30 år fra et tidligere ekteskap. Når det gjelder familien er han engstelig for at det er noe galt med dem, men han prøver å skjerpe seg litt. Det har nemlig gått over streken et par ganger tidligere:

– Jeg husker en episode da den eldste datteren min var fem år gammel. Hun var litt slapp og trøtt et par dager da jeg var på tur med familien. Så jeg sendte henne til legen, men da fikk jeg beskjed etterpå om at han ikke kom til å stikke i ungen bare for at far skulle bli fornøyd.

Den største lykkefølelsen
Det at Eggum bruker mye energi og krefter på å bekymre seg for sykdommer gjør legebesøkene hyppige, og både han og fastlegen hans spøker mye om hypokonderiet:

– Jeg blir borte og fjern, og er ikke tilstede. Samtidig tenker jeg at hvis jeg går til legen, så kommer nok det verste til å bli avkreftet. Den største lykkefølelsen jeg har er når jeg går fra fastlegen og har blitt friskmeldt, uttaler Eggum til «TRUDE/».

Alt var farlig
I år er et jubileumsår ettersom Eggum snart runder 60, og i den forbindelse gir han ut tre album med tilsammen 60 Eggum-låter. Han er en ungdommelig person som mange hevder ikke har forandret utseende på mange år, så hvorfor er han da så engstelig?

– Engstelsen kommer fra moren min. Hun var overbeskyttende og veldig glad i meg. Hun var opptatt av at jeg var den beste i verden og kunne bli hva jeg ville. Samtidig var alt farlig og hun synes det var en dårlig idé at jeg skulle stå på ski, for ikke å snakke om svømming som var livsfarlig. Jeg har også fått veldig god selvtillit. Så disse to sidene av meg har jeg levd med i alle år.

Egosentriske Eggum
Eggum innrømmer at barna hans ikke er det viktigste i livet:

– De er veldig viktige, men jeg vil nok si at de er det nest viktigste, etter meg selv. Det høres jo rimelig egosentrisk ut, men for meg så har ståstedet mitt hele tiden vært at jeg er enebarn og det sitter veldig sterkt i meg. Det å opprettholde sin egen eksistens er det absolutt viktigste, men barna kommer tett opptil.

Gruppesex er normalt
Med tiden har den erfarne sangeren også blitt mer avslappet i forhold til hva som er normalt:

– Når jeg skriver sanger så ser jeg hele spekteret av hva jeg har gjort før, og finner ut at det er ting jeg har sett på som litt spesielt og unaturlig som likevel ikke er rart når det kommer til stykket, forteller Eggum og legger til:

– Det samme gjelder jo folks seksuelle preferanser rundt om i verden. Så kan man til enhver tid tenke seg at akkurat nå har 50 millioner gruppesex, og det er helt normalt og nærmest det folk gjør. Alt er helt normalt.

Se hele portrettintervjuet med Jan Eggum i programmet «TRUDE/» onsdag 30.mars klokken 22.35 på TV2.