INNFRIDDE IKKE: Småkraftprodusentene prøvde ikke å skjule sin skuffelse over den nye energiministeren Ola Borten Moe (Sp). (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
INNFRIDDE IKKE: Småkraftprodusentene prøvde ikke å skjule sin skuffelse over den nye energiministeren Ola Borten Moe (Sp). (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Kraftprodusenter skuffet over Borten Moe

Småkraftforeninga ble skuffet over den nye statsrådens første offentlige tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Småkraftforeninga hadde invitert den blodferske olje- og energiministeren til Hell i Nord-Trøndelag i håp om at han ikke skulle gjøre skam på Senterpartiet, og innfri løfter.

– Tynne greier

Da Ola Borten Moe (Sp) gikk av talerstolen etter en kort og konsis tale, måtte forsamlinga svelge unna skuffelsen.

150 småkraftutbyggere hadde håpet at de skulle bli inkludert i overgangsordningen til de nye grønne sertifikatene. Men det skjer ikke, og mange frykter vanskeligere tider for dem som har bygd minikraftverk på eiendommene sine.

– Dette var tynne greier, sukket Høyres representant på Stortinget, Bjørn Lødemel i olje- og energikomiteen.

Han påpeker at småkraftverkene er et viktig energitilskudd til nasjonen i en slik underskuddssituasjon som vi nå er i.

– Men uten de grønne sertifikatene vil det bli utrolig mye vanskeligere for de 150 som ikke kommer med i overgangsordninga.

– Myndighetene har vist seg å være både vinglete og sendrektige.

Kraftig kraftleverandør

Men Ola Borten Moe presiserer at det skal satses mye på den rene og fornybare vannkrafta framover. Blant annet i forsterkinger og utvidelse av nettet. Idag er høyspentnettet så og si fullt.

– Vi skal fortsette å bygge ut vannkraft, også gjennom konsesjoner til småkraftverk, sier Borten Moe som verdsetter den «evigvarende» kraften Norge er gitt gjennom elver og fossefall.

Norge har et enormt potensiale i ubrukt vannkraft pr idag. Ifølge forsker Ånund Killingtveit, NTNU, utnytter vi vel 60 prosent av eksisterende vannkraftressurser. Av de resterende ressursene er noe vernet, men likevel står mye igjen til rådighet, og som gjør at Norge ikke behøver å bli stående i en underskuddsposisjon.

Ifølge Killingtveit vil minikraftverk kunne gi oss nok kraft til å forsyne en stor by som Trondheim.

Natur i rør

Over 300 småkraftverk er blitt bygd rundt om i norske elver og vassdrag. Ifølge Småkraftforeningen står 600 i kø hos NVE for å bli godkjent.

– Myndighetene har vist seg å være både vinglete og sendrektige, sier styreleder i Småkraftforeninga, Trond Ruslett.

– Tenk bare på den nåværende kraftsituasjonen, vi mangler vann i magasinene mens småkraftverkene ligger slik til at snøsmeltinga startert mye tidligere. Her taper samfunnet et verdifullt kraftbidrag, mener Ryslett.

Naturvernforbundet på sin side frykter konsekvensene ved at stadig større deler av norsk natur blir lagt i rør. Dette utgjør en trussel mot naturmangfoldet, skriver de på sine hjemmesider.

NTNU-forsker Killingtveit sier at den moderne måten å bygge ut vannkraft på ikke kan sammenlignes med det som i sin tid forårsaket store demonstrasjoner, i Altavassdraget, f eksempel.