Birkedal innrømmer snikfilming

Frp-politiker Trond Birkedal innrømmer å ha smugfilmet flere personer, men nekter for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trond Birkedal har sittet i varetekt siden søndag kveld, da han ble pågrepet og siktet for å ha snikfilmet en ung mann i badet. Politiet kunngjorde onsdag en ny, utvidet siktelse mot Birkedal:

– Den første delen gjelder overtredelse av straffelovens paragraf 196 første ledd, for å ha utført en seksuell handling med barn under 16 år. Det er snakk om én overtredelse der. I tillegg er han siktet for å ha utvist en seksuelt krenkende atferd overfor noen som ikke har samtykket til dette, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma til NTB.

Han ønsker ikke å si noe om hvor mange mannspersoner Birkedal skal ha krenket ved å filme dem i smug mens de befant seg på badet i boligen hans. Ifølge Stavanger Aftenblad skal det dreie seg om seks unge menn. Forholdene i siktelsen skal ha funnet sted fra 2008 fram til fengslingen søndag.

Ifølge kjennelsen fra Stavanger tingrett erkjenner Birkedal å ha filmet flere personer uten at disse har vært klar over dette eller har samtykket. Ifølge kjennelsen har filmingen foregått i det skjulte og synes å ha hatt et klart seksuelt motiv.

Birkedals advokat sier at Frp-toppen tar utvidelsen av siktelsen med fatning. – Det er selvfølgelig en belastning, men ut fra forholdene har han tatt det greit, sier advokat Christian Faye Ree.

Birkedal har ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld:

– Når det gjelder delen som omfatter seksuell omgang med barn under 16 år, så nekter han for enhver slik befatning med denne personen og nekter straffskyld for dette, sier advokaten.

Under det siste av to avhør samtykket Birkedal tirsdag til to ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud. Dette trådte i kraft fra onsdag.

– Dette gjorde han for å gi politiet den nødvendige ro de trenger i etterforskningen, sier Faye Ree.

– Dette er materiale som vi er arbeider med nå. Vi har fått opplysninger fra flere som kan være mulige fornærmede i saken og kan derfor ikke utelukke at det vil komme flere anmeldelser og ytterligere utvidelse av siktelsen. Vi har ikke fått avhørt alle som har meldt seg for oss. Det er et arbeid som pågår, sier politiadvokat Soma.

Politiet jobber fremdeles med å gjennomgå beslaglagt materiale fra Birkedals bopel og ønsker ikke å kommentere denne delen av etterforskningen. Etter det NTB erfarer skal politiet ha kontaktet noen av dem som nå har status som fornærmede etter funn i dette materialet.

– De fleste fornærmede i saken har eller har hatt tilknytning til Frp, sier Soma.

Trond Birkedal er tidligere leder av FpU og var inntil denne uka Frps ordførerkandidat i Stavanger. Han ble regnet som en stigende stjerne, og har allerede representert partiet i fjernsynsdebatter.

Generalsekretær Geir Mo i Frp ønsker ikke å si noe om når Fremskrittspartiet ble kjent med påstandene som var satt fram mot Birkedal. Tips til Frp i saken oversendes nå politiet direkte. (©NTB) (©NTB)