ENIGHET: Storbritannias David Cameron, USAs Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy skal være enige om at Nato leder Libya aksjonen. (Foto: PA Photos / Reuters )
ENIGHET: Storbritannias David Cameron, USAs Barack Obama og Frankrikes Nicolas Sarkozy skal være enige om at Nato leder Libya aksjonen. (Foto: PA Photos / Reuters )

– Nato overtar kontrollen over Libya-aksjonen

Frankrike, Storbritannia og USA er være enige om hvem som skal ha kommandoen over operasjon «Odyssey dawn».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er det bare et tidsspørsmål før Nato tar over den formelle militære kommandoen over operasjon «Odyssé morgengry». Operasjonen skal håndheve FN-resolusjon 1973 som omhandler flyforbud over Libya og har fram til nå blitt ledet av den amerikanske Africa Command (AFRICOM) med hovedkvarter i Stuttgart.

Dette kommer samtidig som at den norske regjeringen i et ekstraordinært statsråd har vedtatt at de seks norske jagerflyene skal inn under amerikansk kommando.

Vanskelig sak for Nato

Det har siden resolusjonen ble vedtatt vært stor uenighet innad i Nato om hvem som skal ha ansvaret. Nå skal Frankrike, USA og Storbritannia ha blitt enige om at Nato overtar kommandoen.

OVERVÅKINGSFLY: AWACS-fly lander på  den britiske Akrotiri-basen på Kypros for å delta i Libya-aksjonen. Flyene opereres av Nato-mannskaper. (Foto: ANDREW WINNING/Reuters)
OVERVÅKINGSFLY: AWACS-fly lander på den britiske Akrotiri-basen på Kypros for å delta i Libya-aksjonen. Flyene opereres av Nato-mannskaper. (Foto: ANDREW WINNING/Reuters)

Dette skal være et nederlag for Frankrikes president Nicolas Sarkozy som ønsket å lede operasjonen.

Libya-aksjonen er blant de vanskeligste for Nato de siste årene. Ikke minst fordi ledende medlemsland som Tyskland har holdt seg vekke og har vært skeptiske til hele Libya-operasjonen.

Tyrkia, et annet viktig Nato-land har gjort mye for å hindre at det blir en Nato-ledet operasjon.

– Vi ønsker ikke å bli involvert i et nytt Irak, sa landets statsminister i en uttalelse mandag.

LES OGSÅ: Tidligere justisminister vil ta over makten i Libya

Snakket sammen på telefon

USAs president Barack Obama gjorde det for få dager siden klart at USA ikke ønsket å ha ansvaret for operasjonen i Libya. Obama, som for tiden er på besøk i Sør-Amerika, har hatt seperate telefonsamtaler med både Frankrikes Sarcozy og Storbritannias statsminister David Cameron.

DELTAR I ANGREP: En Tornado-jager fra det britiske flyvåpnet (RAF) tar av fra en base øst i England, trolig på vei mot Libya. Natt til tirsdag var det nye angrep. (Foto: HO/Reuters)
DELTAR I ANGREP: En Tornado-jager fra det britiske flyvåpnet (RAF) tar av fra en base øst i England, trolig på vei mot Libya. Natt til tirsdag var det nye angrep. (Foto: HO/Reuters)

De skal være enige om at koalisjonen må ledes av sentrale Nato-land, men også involvere arabiske land som deltar.

Herunder Quatar og De forente arabiske emirater som ikke er en del av Nato. Storbritannias David Cameron har vært den største pådriveren for en Nato-ledet aksjon i Libya.

LES OGSÅ: Norske jagerfly inn under amerikansk kommando

Nato får ikke totalansvaret

Statslederne skal ha blitt enige om at Nato vil ha det daglige militære ansvaret for operasjonen rundt å opprettholde flyforbudssonen over Libya.

Admiral James Stavridis, sjef for den amerikanske sentralkommandoen i Europa, er foreslått som sjef for operasjonen. Hovedkvarteret ligger i Mons i Belgia.

Det skal være enighet om at det politiske ansvaret skal ligge hos landene i koalisjonen. På denne måten får ikke Nato eneansvaret for Libya-aksjonen slik som ble tilfellet under bombingen av Kosovo i 1999.

LES OGSÅ: Amerikansk F-15 jagerfly styrtet i Libya