Alexander Stöckl. (Foto: Primoz Lovric/Scanpix)
Alexander Stöckl. (Foto: Primoz Lovric/Scanpix)

Her er den nye landslagstreneren i hopp

Østerrikske Alexander Stöckl erstatter Mika Kojonkoski.

Norges Skiforbund har ansatt ny landslagstrener i hopp – østerrikske Alexander Stöckl tar over, når Mika Kojonkoski gir seg etter sesongen.

– Dette er en stor utfordring, og jeg er veldig glad. Det er en stor ære å få jobbe for landet i verden med lengst skihistorie, sier Stöckl til TV 2 Sporten.

Kunne blitt Østerrike-sjef
De siste årene har 37-åringen trent de østerrikske juniorene, men Stöckl var også Kojonkoskis assistent, da finnen var Østerrikes hovedtrener.

Den nye landslagstreneren har underskrevet en toårskontrakt med Norge, men avslører at det ble gjort i konkurranse med andre tilbud.

– Jeg kunne tatt over Østerrike når dagens trener, Alexander Pointner, gir seg, men jeg ønsket å bli hovedtrener nå, så da passet det veldig bra med tilbudet fra Norge. Det var perfekt timing, sier Stöckl.

Ingen hemmeligheter
Østerrike er for øyeblikket verdens overlegent beste hoppnasjon, og Stöckl mener han tar med seg nyttig erfaring fra mellom-Europa.

– I Østerrike er vi veldig strukturert i treningsarbeidet. Jeg tror jeg kan bidra mye på å organsiere fysisk trening. Bakgrunnen for Østerrikes suksess er god organisering og treningskvalitet – det er nok ingen hemmeligheter, ler Stöckl.

AVTROPPENDE OG PÅTROPPENDE: Mika Kojonkosi
  og Alexander Stöckl sammen under søndagens verdenscuprenn i skiflygning
  i Planica. (Foto: Primoz Lovric/Scanpix)
AVTROPPENDE OG PÅTROPPENDE: Mika Kojonkosi og Alexander Stöckl sammen under søndagens verdenscuprenn i skiflygning i Planica. (Foto: Primoz Lovric/Scanpix)

Flere av de norske hopperne har markert seg i toppen av de seneste årene, men har i perioder slitt med å ta det siste steget. Stöckl gleder seg til å bli kjent med gutta.

– Jeg kjenner ikke gutta, men vet jo hvem de er. Jeg er veldig spent på deres reaksjon.

Sportssjefens førstevalg
Clas Brede Bråthens reaksjon er i alle fall soleklar. Sportssjefen er strålende fornøyd med å ha signert Stöckl som ny trener.

– Det er ingen tvil om at vi om at vi har fått vårt førstevalg, sier Bråthen til TV 2 Sporten.

– Alexander Stöckl kan videreføre det Mika har skapt, men samtidig tilføre det vi trenger for å bli verdens beste hoppnasjon.

TV 2 PLAY: Se sportssjefen og Bjørn Einar Romøren snakke om den nye treneren

At Stöckl vraket tilbudet fra Østerrike, sier litt om personligheten til den nye treneren, mener sportssjefen.

– Det viser i alle fall at vi har fått en trener som søker utfordringer fremfor det trygge, og det viser at norsk skisport er helt i verdenstoppen.

Blir ikke billig
Det er blitt spekulert i at Stöckl vil heve en av hoppsirkusets feteste lønninger. Dét ønsker ikke Bråthen å kommentere, men han innrømmer at Stöckl ikke blir noen billig mann.

– Vi ønsket en trener som kan gjøre oss til verdens beste, men det første vi har sett på, er ikke hvor billig vi kan få suksess. Vi har vært gjennom en grundig prosess, der vi har diskutert og forhandlet, og kommet frem til at Alexander Stöckl er en mann vi har råd til, sier sportssjefen.