Vil ha endring i eierskapsreglene

På tre år har Statoil betalt nærmere 700 millioner kroner i skatt til Muammar Gaddafis regime. Nå etterlyser flere politikere endring i retningslinjene fra staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen har tidligere sagt at den ikke ønsker å utvikle et særnorsk system for å hindre norske selskaper å handle med eller investere i problematiske land eller områder. Det er kun to land der regjeringen har valgt å gjøre et unntak, nemlig Burma og Vest-Sahara, skriver Vårt Land.

Nå tar flere politikere til orde for en endring og krever en mer aktiv tankegang fra regjeringen når det gjelder engasjement i problematiske land for bedrifter og selskaper med statlig eierskap.

Han mener Statoil er et godt eksempel på at det kan gå galt.

– Det er lett i etterpåklokskapens navn å si at her skulle vi overhodet ikke vært inne, mener Høglund.

– Det blir vanskelig å forholde seg til at norske statseide firma gjennom fortjenesten de har, er med på å opprettholde regimer som vi overhodet ikke kan forsvare ut fra våre standarder i Norge, sier Solum Larsen.

Heller ikke næringspolitisk talsmann i SV, Alf Holmelid, er fornøyd. Han peker på at regjeringen kan å bedre retningslinjene når den legger fram ny eierskapsmelding, antakelig før sommeren. (©NTB)