Dag Kaas (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Dag Kaas (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Nå begynner arbeidet med å sikre nye gullmedaljer

Dag Kaas i Olympiatoppen vil ha med seg sultne og motiverte trenere på veien mot OL i Sotsji i 2014.

Langrennsfolket har begynt å lande etter et suksessfylt verdensmesterskap i Holmenkollen, og nå er Olympiatoppen i gang med å planlegge veien frem til de olympiske vinterlekene i Sotsji i Russland i 2014.

- Det har gått kjempebra denne sesongen, men nå er det viktig å nullstille. Nå skal vi legge en treårsplan mot neste OL, sier Dag Kaas i Olympiatoppen. Han er fagansvarlig for langrenn og skiskyting, og er opptatt av at de som blir med videre på veien ikke er mette av all suksessen denne sesongen.

- Det er viktig å ha trenere som kan gi oss topprestasjoner også de to neste årene. I 2013 har vi jo blant annet ski-VM i Val di Fiemme, sier han.

Usikkerhet
Sportsjef Åge Skinstad har allerede sagt at han gir seg etter neste år, men det er fortsatt usikkerhet rundt fremtiden til herretrener Morten Aa Djupvik, dametrener Egil Kristiansen og sprinttrener for herrene Ulf Morten Aune. De har alle kontrakt ut 2012, og i løpet av våren skal det legges en plan for de neste årene. Olympiatoppen er med som samtalepartner, men det er forbundet selv som til slutt bestemmer.

- Vi kommer til å se på dette nå i april og mai, her er det ikke om å gjøre å bli fort ferdig. Nå skal vi ha en grundig evaluering og se på hvilke utfordringer vi har og hva vi må forbedre, sier Kaas.

Myk overgang
Med flere sentrale skikkelser i langrennsmiljøet inne i sitt siste kontraktsår, er Olympiatoppen opptatt av å forberede seg på eventuelle treneravganger.

- Vi satser på en myk overgang, og vi må sørge for å få overført erfaringer, forteller Kaas.

Han mener at en måte å løse det på kan være å ha en overgangsperiode hvor eventuelle nye trenere jobber sammen med de avtroppende.

petter northug ( © GOK)
petter northug ( © GOK)

Én har gått
Sprinttrener for damene Jon Arne Schjetne annonserte denne uka at han gir seg som trener etter denne sesongen. Etter tolv år i skisirkuset føler treneren at han har fått sin dose med reisedager, og at det var på tide å bruke mer tid med familien.

- I og med at jeg var usikker på om jeg skulle fortsette helt til Sotsji i 2014 så syntes jeg det var realt mot løperne å gi meg nå. På den måten kan de få inn en ny trener i en sesong uten mesterskap, forklarer Schjetne.

Han mener likevel ikke at de andre trenerne bør gjøre som han.

- Jeg har forholdsvis unge løpere på sprintlandslaget. Det er forskjell på dem og de mer rutinerte løperne på de andre lagene. De som er eldre har bedre kunnskap om egen kropp og egen trening, slik at det er lettere for en ny trener å komme inn der, sier Schjetne.

Dag Kaas støtter Schjetnes syn, men poengterer at de som skulle velge å avslutte trenerjobben etter neste år ikke må la den beslutningen gå utover arbeidet.

- De som er her nå og som kun tenker ett år om gangen må være topp motivert, også med tanke på opplæring av nye trenere, mener Kaas.