Illustrasjonsfoto: Scanpix.
Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Dømt for krasj i vill hastighet

Kjørte over det dobbelte av fartsgrensen - uten å se på veien.

En 20-åring fra Porsgrunn er dømt til 21 dagers fengsel for villmannskjøring på Ulefossveien i Skien i fjor sommer. 20-åringen kjørte i minst 89 km/t i 40-sonen og krasjet, skriver pd.no.

Politiet har i tiltalen beskrevet kjøringen 1. juni ved 19.30-tida i detalj:

«I stor hastighet i en høyresving mistet han kontrollen over bilen og fikk skrens. Bilen skrenset delvis over i motsatt kjørebane der den holdt på å treffe en møtende bil, før bilen skrenset ut av veien på høyre side, traff noen store trestubber, ble kastet flere meter over veien og havnet på taket på motsatt side i avkjøringen til Farbukta. Ulykken medførte stor fare for andre trafikanter, tiltalte ble påført bruddskader i hånden, og bilen ble påført omfattende materielle skader».

– Ikke skyldig

I Nedre Telemark tingrett sa 20-åringen seg ikke skyldig. Retten har lagt til grunn at mannen i stor fart mistet kontrollen over bilen og kom over i motgående kjørefelt.

Dette skyldtes uoppmerksomhet fra tiltaltes side, fordi han skrudde på musikkanlegget og så seg bakover etter kameraten sin, samtidig som han kjørte altfor fort.

Da bilen kom over i motsatt kjørebane holdt den på å treffe en møtende bil, som så vidt unngikk kollisjon ved å svinge inn i en busslomme.

Tiltalte svingte kraftig på rattet da han så den møtende bilen. Det førte til at bilen hans skrenset ut av veien, kjørte på trestubbene, fløy flere meter av gårde og landet på taket.

Ble skadet

«Tiltalte fikk skrapeskader på hånden og bilen hans ble påført omfattende materielle skader av ulykken og måtte kondemneres», skriver dommerfullmektig Tatjana Sveinbjørnsson.

I tiltalen heter det at 20-åringen «umiddelbart før ulykken kjørte med en hastighet av minst 89 km/t, til tross for at høyeste tillatte hastighet på stedet ved skilt var 40 km/t».

Retten konkluderer med at kun tilfeldigheter gjorde at det ikke kom til sammenstøt med møtende bil. Strekningen er i tillegg uten fortau og det ligger flere hus langs veien. Retten legger derfor til grunn at kjøringen også har medført stor fare for andre myke trafikanter.

Grov uaktsom

– Retten finner at tiltaltes høye hastighet og feilfordeling av oppmerksomheten må anses som grovt uaktsom.

– Etter rettens vurdering tilsier tiltaltes kjøring, særlig under henvisning til det store fare- og skadepotensialet, at det må reageres med ubetinget fengsel. Allmennpreventive hensyn gjør seg tungt gjeldende, skriver dommeren.

20-åringen mister også førerkortet i ett år. Han er ikke tidligere straffet.

Du kan lese mer om bil og trafikk på pd.no - her:

LES OGSÅ: Løp ved siden av bilen - dømt for fyllekjøring