pulsklokke_makspulssak (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)
pulsklokke_makspulssak (Foto: Lisa Dyremyhr Bakke)

Få best mulig utbytte av treningen - slik finner du makspulsen

Sjekk hvilken pulsklokke som er best i test!

Har du begynt å trene og bruker pulsklokke, er du allerede godt i gang. Hvis du løper og sykler, for eksempel, bør du ligge i en viss intensitetssone for å få maksimalt utbytte av treningen. Og da kommer pulsklokka til nytte.

Når du trener intensitetsstyrt trening ved hjelp av en pulsklokke, er det en stor fordel å vite hva din egen makspuls er.

Sammen med Norges idrettshøgskole har TV 2 hjelper deg testet pulsklokker.

Les testen: Denne pulsklokka er best i test

Hva er makspuls?

Makspuls er det høyeste antall slag hjertet kan slå per minutt, altså maksimal yteevne. Hvor godt trent du er, har ingen innvirkning på makspulsen.

– Makspulsen varierer fra person til person. I og med at makspulsen er individuell, bør alle teste sin makspuls for å kunne bruke pulsklokke som intensitetsstyring optimalt, sier vår pulsklokkeekspert Torbjørn Jacobsen ved Norges idrettshøgskole.

Torbjørn-S.-Jacobsen (Foto: NiH)
Torbjørn-S.-Jacobsen (Foto: NiH)


Les også: Alle våre tester av klær og utstyr i Testbasen

Intensitetsstyrt trening

– Å bruke pulsklokke som intensitetsstyringsverktøy i utholdenhetstrening har en rekke fordeler, forteller Jacobsen til TV 2 hjelper deg.

Hvilken intensitet man skal trene, avhenger av målet med treningen. Forskjellige intensitetssoner og hva man oppnår med å trene i de forskjellige, står ofte beskrevet i brukermanualen til pulsklokkene.

Les også. Sjekk ut TV 2 slanker deg-deltakernes treningsopplegg her

Slik kan du teste makspulsen

Eksempelet under viser hvordan man tester makspulsen under løping på tredemølle. Du må bruke pulsklokke under hele testen.

Les testen: Denne pulsklokka er best i test

– 10-15 minutter oppvarming (pratetempo).

– Løp et intervall på 3-4 minutter. Man skal ha tung pust, men ikke stivne. Registrer fart og stigning.

– 3 minutter aktiv pause i form av gange eller rolig jogg. Omtrent samme belastning som oppvarmingen.

– Makspulsintervall: Start på den farten og stigningen som du registrerte i første intervall, og ligg her i et par minutter. Øk farten gradvis slik at maksimal farten din nåes i løpet av 3-5 minutter. Spurt så alt du har det siste minuttet.

– Registrer høyeste puls, legg til 3-5 hjerteslag, og du har makspulsen din.

Makspulsen kan variere noe etter hvilken aktivitet man utfører, så man bør derfor gjennomføre makspulstesten i den aktiviteten man skal bruke pulsklokken i. Personer med høyt blodtrykk, hjerte- og kar sykdom, høyt kolesterol og lignende bør samrådes med lege før testing.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter