HAR FLYKTET: En gruppe flyktninger har akkurat ankommet nabolandet Liberia. (Foto: Anders Nordstoga/SCANPIX)
HAR FLYKTET: En gruppe flyktninger har akkurat ankommet nabolandet Liberia. (Foto: Anders Nordstoga/SCANPIX)

Ber FN gripe inn i Elfenbenskysten

Regjeringen til Elfenbenskystens internasjonalt anerkjente president, Alassane Ouattara, ber FN om øyeblikkelig å bruke «legitim makt» for å beskytte sivile fra kampene som har brutt ut i kjølvannet av presidentvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Gitt størrelsen og det presserende i situasjonen, ber regjeringen Sikkerhetsrådet om å vedta en FN-resolusjon som gir mandat til at det straks kan brukes legitim makt for å beskytte sivile som er i umiddelbar fare, het det i en kunngjøring mandag.

Tusenvis på flykt

Krisen i Elfenbenskysten brøt ut etter presidentvalget i november som følge av at sittende president Laurent Gbagbo nektet å la Ouattara overta makten, selv om sistnevnte ifølge valgkommisjonen fikk flest stemmer.

De siste ukene har sikkerhetssituasjonen blitt stadig verre, og tusenvis av mennesker har flyktet over grensen til Liberia. FN anslår at om lag 440 mennesker er drept så langt, mens Ouattaras leir mener det riktige tallet er 832.

Kritiserer verdenssamfunnet

Nigeria rettet mandag kraftig kritikk mot at verdenssamfunnet nå bomber mål i Libya, samtidig som det ikke gjøres noe for å løse den alvorlige situasjonen i Elfenbenskysten.

Utenriksminister Odein Ajumogobia mener at de vestlige landenes handlinger er preget av motsetninger mellom prinsipper og nasjonale interesser.

Les også: FN: – Elfenbenskysten er på randen av folkemord

(©NTB)