HAR DU FORMUE I UTLANDET? Det lønner seg å rapportere inn til skattemyndighetene frivillig. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
HAR DU FORMUE I UTLANDET? Det lønner seg å rapportere inn til skattemyndighetene frivillig. (Illustrasjonsfoto). (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Dette bør du vite om selvangivelsen

Viktig å holde tungen rett i munnen når du skal sjekke selvangivelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag blir selvangivelsen for 2010 gjort tilgjengelig på nettsiden Altinn. Og for alle som fortsatt får selvangivelsen levert i postkassen, dukker den opp i løpet av uken.

Kan du trekke fra tannlegen?

Hvert år opplever både Skatteetaten og Skattebetalerforeningen at utsendelsen av selvangivelsen utløser et skred av telefoner fra skattebetalere med spørsmål om alt fra fradrag for helseutgifter til skatteklasse.

– Mange lurer på om de kan trekke fra tannlegeregningen på skatten. Det kan du altså ikke, med mindre det dreier seg om en tannsykdom. Andre vil ha hjelp til å regne ut pendlerfradrag, mens ektepar lurer på hvordan gjeld og eiendom skal fordeles mellom dem på selvangivelsen. Det har forsåvidt ingen betydning for ektepar, men for samboere er det viktig å dele opp gjeld og renter slik at gjelden og rentefradraget ikke bare går til den ene parten, sier fagsjef i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen til tv2nyhetene.

Sjekk tallene

Nytt av året er at ligningsverdien på bolig er endret, noe som kan få konsekvenser for boligeiere. For dersom boligdataene er feil, kan Skatteetaten ha gitt boligen din en annen verdi enn den reelle og du får enten for mye eller for lite skatt.

– Ligningsverdien skal være 25 prosent av boligens antatt salgsverdi og skal ikke overstige 30 prosent. Det er viktig å sjekke at boligtype og boligareal stemmer med det du meldte inn til Skatteetaten i fjor, sier Nilsen.

150.000 får høyere skatt

Salgsverdien har Skatteetaten regnet ut på bakgrunn av solgte boliger i ditt nærområde. Men boligen din kan ha vesentlig lavere eller høyere verdi enn nabohuset, avhengig av standard eller beliggenhet. Dersom du mener ligningsverdien er feil, må du sende inn en klage og dokumentere påstanden din med en takst fra takstmann eller verdivurdering fra eiendomsmegler.

– Men å få satt ned ligningsverdien er bare interessant hvis du betaler formueskatt. Det er anslått at rundt 150.000 skattebetaler vil få høyere formueskatt.

Andre ting man bør sjekke grundig er fradrag for renter, reiser eller foreldrefradrag. Pass også på at du er satt i riktig skatteklasse. Dersom du har blitt enslig forsørger i løpet av fjoråret, eller giftet deg med en person uten inntekt, har du krav på den gunstigere skatteklasse 2.

Dette må du føre på selv

Utgifter til privat barnehage og SFO skal i år være ferdigutfylt i selvangivelsen, men sjekk likevel at tallene stemmer. Fradrag for utgifter til dagmamma eller au pair må du selv føre opp.

– Man bør tenke gjennom om ens egen livssituasjon har endret seg i løpet av 2010 og om man da har krav på fradrag eller må gjøre andre endringer i selvangivelsen. Eksempler kan være personer som er blitt aleneforsørgere, eller har fått barn i barnehage. Om man har solgt aksjer eller fond med gevinst eller tap eller har blitt pendler. Pass også på at all lønnsinntekt er ført opp, råder Nilsen.

Ikke kast rettledningen

Et annet godt råd er å ikke kaste rettledningen, som kom i posten forrige uke.

– Den er en veldig nyttig sjekkliste, påpeker Nilsen.

Dersom du likevel kastet den, kan du laste den ned her.

30. april er siste frist for innlevering av selvangivelsen, mens skatteoppgjøret er ferdig 24. juni. Har du skattepenger til gode blir disse utbetalt da, men får du restskatt må den betales 22. august.