Fukushima Dai ichi og Brit Salbu (Foto: AP/Håkon Sparre UMB montasje: TV 2)
Fukushima Dai ichi og Brit Salbu (Foto: AP/Håkon Sparre UMB montasje: TV 2)

Norsk professor: – Er ingen atomkatastrofe i Japan

Professor Brit Salbu mener det ikke er noen atomkatastrofe i Japan og at verden trenger å fornye atomkraftverkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulykken ved kjernekraftanlegget i Fukushima i Japan har hittil vært kategorisert som 4 på INES-skalaen, som betegner en ulykke med lokale konsekvenser. Lørdag ble den oppgradert til kategori 5, som er en ulykke med videre konsekvenser.

Blant annet skyldes oppgraderingen spredning av radioaktivitet til hovedstaden Tokyo.

Er ingen atomkatastrofe

Professor i radiokjemi ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) på Ås, og faglig rådgiver for Kriseutvalget, Brit Salbu, mener begrepet katastrofe ikke er korrekt for situasjonen i Japan.

– Katastrofen i Japan er knyttet til de titusener av mennesker som har omkommet etter tsunamien, sier Salbu til Teknisk ukeblad.

Salbu påpeker at så langt tyder vet man ikke om noen som er omkommet av strålesyke og at spredningen av radioaktivitet er usikre.

– Nivåene i Tokyo er meget lave og målemetodene er meget følsomme. Det er langt til en katastrofe som Tsjernobyl-ulykken som var av kategori 7, sier Salbu.

Gamle atomkraftverk ødelegger

Salbu satt i det norske Thoriumutvalget som i januar 2008 la fram en stor rapport om thorium som mulig kraftkilde for Norge. Hun er enig med tidligere direktør for Det internasjonale atomenergibyrået, Hans Blix, som nylig uttalte at motstanden mot å bygge nye kjernekraftanlegg fører til at man kjører de gamle altfor lenge.

– Det tror jeg han har rett i. Ulykken i Japan bør medføre at gamle anlegg nedlegges. Det gjelder spesielt kjernereaktorer uten inneslutning, som alle reaktorer i tidligere Sovjetunionen, sier Salbu.

Hun påpeker at problemreaktorene i Japan er av første generasjon, bygget tidlig i 1970-årene, og at det som nå skjer i Fukushima neppe ville skjedd hvis reaktorene var av siste generasjon.

– I våre nærområder er både Kola-reaktorene og anlegget ved St. Petersburg gamle og overmodne for nedlegging, fremholder hun.

Verdens største under bygging i Finland

I dag er verdens største kjernekraftreaktor under bygging i Finland. Den er av en moderne type, kategorisert som 3+, og skal kunne tåle flykrasj med jumbojet og nedsmelting. Reaktoren skal ha kjølesystemer av en helt annen og robust karakter enn den i Fukushima.

– Det er rimelig å tro at slik reaktortype vil være langt mer robuste enn førstegenerasjonsreaktorene i Fukushima, mener Salbu.

Les mer: Slik blir det gigantiske atomkraftverket nær norskegrensa

Hun ønsker ikke å klassifisere seg selv som kjernekrafttilhenger, men fremholder at det pågår kontinuerlig forskning for å gjøre morgendagens kjernekraftverk sikrere.

– Vi må vurdere realistiske alternativer. Det vil være få installasjoner som vil være så sikre som en 3+ generasjons reaktor bygget i fjell, hevder professoren.