Arbeidere evakuert fra atomkraftverk i Japan

Arbeidere ved det ulykkesrammede atomkraftverket i Fukushima i Japan er blitt evakuert på grunn av røyk fra den mest ødelagte reaktoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grå røyk stiger opp fra reaktor 3 ved atomkraftverket Fukushima Daiichi, og arbeidere er midlertidig evakuert, opplyser selskapet TEPCO, som driver atomkraftverket.

Selskapet har tidligere sagt at teknikere vurderte å slippe ut damp fra reaktor 3 for å lette på trykket. Reaktor 3 er den av kraftverkets i alt seks reaktorer som ble mest ødelagt da tsunamien traff og satte nødkjølesystemet ut av spill.

Men generelt er situasjonen ved atomkraftverket i Fukushima i ferd med å bedre seg sakte, men sikkert, sa Japans statsminister Naoto Kan tidligere mandag. Ingeniører har nå klart å knytte strømkabler til de siste to av kraftverkets seks reaktorer.

De to siste som ble knyttet til strømnettet, var reaktor 3 og 4, de to reaktorene som fikk størst problemer etter naturkatastrofen.

Også de to minst skadde reaktorene, nummer 5 og 6, som var stengt på grunn av vedlikehold da jordskjelvet rammet, var i ferd med å få strømmen tilbake mandag, opplyste de japanske atomsikkerhetsmyndighetene.

Samtidig som det jobbes på spreng for å hindre nye, store radioaktive utslipp fra kraftverket, er det oppdaget radioaktiv jod i drikkevannet i regionen hvor anlegget ligger. Det japanske helsedepartementet ber derfor innbyggerne her om ikke å drikke vann fra springen. (©NTB)