Forsvarsminister Grete Faremo under et forsvarsministermøte i Brussel 10. mars i år. (Foto: Virginia Mayo/AP)
Forsvarsminister Grete Faremo under et forsvarsministermøte i Brussel 10. mars i år. (Foto: Virginia Mayo/AP)

Faremo: – Gaddafi ser ut til å være stanset i øst

Muammar al-Gaddafis fremrykking ser ut til å være stanset i øst etter koalisjonens angrep det første døgnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter nær ett og et halvt døgn med angrep fra franske, britiske, amerikanske og kanadiske fly og marinefartøy, kan det se ut som framrykkingen er stanset i øst, sier Faremo til NTB søndag kveld.

– Forstår alvoret

– Rapportene fra det som så langt er oppnådd, viser at Gaddafi trolig nå forstår at verdenssamfunnet mener alvor. Samtidig er det litt tidlig å trekke for mange konklusjoner på bakgrunn av det som så langt har skjedd, understreker hun.

De første norske F-16-flyene drar mandag sørover for å være klar til å bidra til å håndheve FN-resolusjonen. Det er imidlertid forvirring rundt hvilken kommando de og de andre landenes styrker vil bli underlagt. Ifølge Forsvaret vil det trolig ikke bli aktuelt med en Nato-ledet operasjon, men dette er ikke avklart.

Kritikk fra arabisk liga

– Vi har vært åpen både for Nato og andre løsninger, men vi ser også at vi må finne en form på dette som sikrer den brede oppslutningen om resolusjonen, sier Faremo.

Koalisjonens angrep ble søndag sterkt kritisert av Den arabiske liga, som sier det ikke var slike angrep de sa seg villige til å delta i. Faremo sier hun ikke frykter at de arabiske landene vil trekke seg fra operasjonen nå. (©NTB)