Sittende regjering vant tysk delstatsvalg

Storkoalisjonen mellom konservative og sosialdemokrater ser ut til å beholde makten i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt. Kristeligdemokratiske CDU forsvarer stillingen som største parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosialdemokratene i SPD så derimot ikke ut til å kunne gjenerobre posisjonen som nest størst blant partiene fra venstresosialistene i Die Linke. Et rødt-rødt samarbeid mellom Die Linke og SPD er neppe aktuelt, ble det sagt etter delstatsvalget i Sachsen-Anhalt søndag.

Ifølge de foreløpige resultatene fikk CDU en oppslutning på 32,9 prosent, mot 21,5 prosent for SPD og 23,6 prosent for Die Linke. Miljøvernpartiet De grønne kommer igjen inn i landdagen (delstatsforsamlingen), med en oppslutning på 6,6 prosent.

Derimot måtte det høyreliberale fridemokratiske partiet FDP nøye seg med i underkant av 4 prosent, viste søndagens foreløpige resultater. Partiet falt dermed under sperregrensen og blir ikke representert i den nye landdagen i Magdeburg.

Oppgjøret i Sachsen-Anhalt i øst var det første i en rekke spennende delstatsvalg i Tyskland denne våren. Merkel og hennes partnere risikerer et mer alvorlig tilbakeslag i den langt større sørvestlige delstaten Baden-Württemberg kommende søndag.

En meningsmåling i nyhetsmagasinet Focus søndag ga De grønne en oppslutning på 25 prosent i Baden-Württemberg, med sosialdemokratene på 22 prosent, til sammen altså 47 prosent. CDU og FDP fikk henholdsvis 38 og 6 prosent, til sammen 44 prosent. (©NTB)