Protester mot kurdisk regjering i Nord-Irak

Tusenvis av mennesker demonstrerer mot regjeringen i de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrantene er tydelig inspirert av opprørene i Egypt, Tunisia og Libya.

Protestmarkeringene søndag var de hittil største i de tyrkiske områdene, meldte nyhetsbyrået Reuters. Demonstrantene anklaget den regionale regjeringen, som finansierer sitt arbeid med deler av Iraks store oljeinntekter, for å være korrupt og udemokratisk.

- Tusener av oss er i dag kommet sammen for å feire nyttårsfesten Nevroz, og samtidig for å markere at vi fortsatt venter på svar på våre krav om reformer. Vi er her for å gjøre det klart at disse kravene ennå ikke er oppfylt, sa talskvinnen Nasik Qadir.

Fire kurdiske opprørere er drept og to regjeringssoldater såret i kamper mellom tyrkiske regjeringsstyrker og kurdergeriljaen sørøst i Tyrkia. Kampene fant sted i en fjellregion i provinsen Bingol, het det på det tyrkiske forsvarets nettsider søndag.

Regjeringsstyrkene kom på sporet av geriljasoldater fra den kurdiske organisasjonen PKK og gikk til angrep, het det i meldingen. Situasjonen i det sørøstlige Tyrkia har vært forholdsvis rolig, etter at PKK i august i fjor kunngjorde ensidig våpenhvile. (©NTB)