DERE VIL ANGRE: Muammar al Gaddafi advarer Frankrike, Storbritannia og FN om å blande seg inn i det han omtaler som «interne anliggender». (Foto: SCANPIX)
DERE VIL ANGRE: Muammar al Gaddafi advarer Frankrike, Storbritannia og FN om å blande seg inn i det han omtaler som «interne anliggender». (Foto: SCANPIX)

Gaddafi: – Dere vil angre på en militærintervensjon

Libyas leder Muammar al-Gaddafi sendte brev til Storbritannia, Frankrike, FN og USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dere kommer til å angre dersom dere gjør noe for å blande dere inn i våre interne anliggender, skrev Gaddafi i et brev til Frankrike, Storbritannia og FN, ifølge hans talsmann Mussa Ibrahim.

I et annet brev adressert til USA skal Gaddafi ha sagt at alle libyere er forberedt på å dø for å forsvare Libya.

Landets viseutenriksminister sier samtidig at en vestlig militær inngripen vil få Libyas naboland til å stille seg bak Gaddafi.

– Om det kommer et angrep utenfra eller en utenlandsk intervensjon, kommer dere ikke bare til å få se libyere, men også folk fra Algerie, Tunisa og Egypt, som alle vil delta i kampen på libysk jord, sa Khaled Kaaim i et intervju med BBC lørdag.

FN tillater «alle nødvendige midler»

Ti av de femten medlemslandene i FNs sikkerhetsråd stemte torsdag kveld norsk tid for en resolusjon som gir grønt lys for at sivile libyere kan beskyttes med «alle nødvendige midler».

Resolusjonen kom etter lang tids harde kamper mellom opprørsstyrker og Gaddafis egen hær.

SKUTT NED: Et jagerfly ble lørdag morgen skutt ned over byen Benghazi. Gaddafis styrker nærmer seg storbyen som har blitt opprørsstyrkenes hovedkvarter.  (Foto: SCANPIX)
SKUTT NED: Et jagerfly ble lørdag morgen skutt ned over byen Benghazi. Gaddafis styrker nærmer seg storbyen som har blitt opprørsstyrkenes hovedkvarter. (Foto: SCANPIX)

– Vi vil ta vårt ansvar og følge opp resolusjonen som er vedtatt. Det er på den ene siden en flyforbudssone som har vært diskutert en lang stund, men det viktige i resolusjonen på maktbrukssiden er at den åpner for bruk av alle tilgjengelige midler militært for å beskytte sivile, utenriksminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse fredag.

Fredag morgen varslet Frankrike at militære angrep mot landet kunne være i gang i løpet av kort tid. Det hvite hus opplyste også at USA, Frankrike og Storbritannia hadde blitt enige om å samordne sine neste skritt mot Libya.

(Se intervjuet med den danske journalisten Uffe Dreesen. Artikkelen fortsetter under videovinduet)

504623

Obama: – Gaddafi er advart

USAs president Barack Obama gjorde det klinkende klart at han ikke aksepterer flere krumspring Muammar al-Gaddafi og styrkene hans, da han fredag ettermiddag kommenterte FN-resolusjonen om flyforbud over Libya.

– Dersom han ikke blir stanset, kan Gaddafi komme til å begå grusomheter og flere tusen mennesker vil kunne dø, sa Obama da han kommenterte den høydramatiske situasjonen i Libya fredag kveld.

Obama sa videre at det ikke var noen som helst tvil om hva som er Gaddafis egentlige intensjon, etter at han torsdag sa at han var klar til å innta opprørernes høyborg Benghazi. Diktatoren understreket at han ikke vil utvise nåde overhodet.

– Verden har gitt Gaddafi en tilstrekkelig advarsel, slo presidenten fast.

Lørdag samles flere statsledere til et toppmøte om situasjonen i Libya. Statsminister Jens Stoltenberg og USAs utenriksminister Hillary Clinton er blant dem som deltar på møtet.

«Hvor er Sarkozy?»

Samtidig som situasjonen i Libya diskuteres i Paris, rykker Gaddafis styrker stadig nærmere byen Benghazi, som har vært opprørsstyrkenes høyborg i flere uker. Hele natt til lørdag ble ytterkantene i byen utsatt for omfattende artilleribombing.

«HVOR ER DU SARKOZY?»: Fredag morgen sa franske myndigheter at et angrep mot Libya kunne komme i løpet av noen timer. Nå spør desperate libyere om nå Sarkozy skal komme på banen.  (Foto: SCANPIX)
«HVOR ER DU SARKOZY?»: Fredag morgen sa franske myndigheter at et angrep mot Libya kunne komme i løpet av noen timer. Nå spør desperate libyere om nå Sarkozy skal komme på banen. (Foto: SCANPIX)

Den danske journalisten Uffe Dreesen fra TV 2 News var i Benghazi i natt. Til TV 2 Nyhetskanalen sier han lørdag morgen at han flykter fra Benghazi sammen med hundrevis av andre sivile.

– Jeg står jeg i utkanten av Benghazi. Vi er på vei ut av byen hvor de har bombardert forstedene. Hele natten har det vært artillerinedslag. Og de kom tettere og tettere på, så uansett om Gaddafi har erklært våpenhvile, så rykker soldatene hans frem, sier Uffe Dreesen som er reporter for danske TV 2 News.

I morgentimene så de jagerflyet som ble skutt ned over byen. Innbyggerne frykter for hva som vil skje om Gaddafi tar tilbake kontrollen. De forstår ikke hvorfor det internasjonale samfunnet ikke har foretatt seg noe enda.

– Folk forstår ikke hvorfor man lar dette skje. Vi møtte en mann som tryglet og gråt og spurte «Hvor er Sarkozy? Folk blir drept, men det skjer ingenting». Det er ingen her som forstår hvorfor det internasjonale samfunnet ikke har kommet på banen, og hvorfor Gaddafis soldater får lov til å rykke frem, sier Dreesen.

(NTB / TV 2)