benghazi_eksplosjon (Foto: SCANPIX / TV 2 News)
benghazi_eksplosjon (Foto: SCANPIX / TV 2 News)

Dansk journalist: – Det blir blodig om Gaddafi tar Benghazi

Den danske journalisten Uffe Dreesen flykter fra Benghazi sammen med sivilbefolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Muammar al-Gaddafis styrker kommer nærmere og nærmere byen Benghazi for hver time som går. Hele natt til lørdag ble ytterkantene av byen bombet, og styrkene skal nå stå rundt ti kilometer fra sentrum av byen som har vært i opposisjonens hender i flere uker.

Den danske journalisten Uffe Dreesen fra TV 2 News er i Benghazi og forteller at bombene har falt gjennom hele natten.

– Jeg står jeg i utkanten av Benghazi. Vi er på vei ut av byen hvor de har bombardert forstedene. Hele natten har det vært artillerinedslag. Og de kom tettere og tettere på, så uansett om Gaddafi har erklært våpenhvile, så rykker soldatene hans frem, sier Uffe Dreesen som er reporter for danske TV 2 News.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

504620

Jagerfly skutt ned

Han forteller at det er en strøm av flyktninger som nå forlater byen og drar østover. Det danske teamet er en del av denne flyktningestrømmen som forlater byen Gaddafis styrker går til angrep på.

– I morges klokken ni så vi et jagerfly i luften som fløy inn over Benghazi. Det ble skutt ned og falt ned i forstaden hvor det åpenbart kjempes. Vi hører voldsomme eksplosjoner og det stiger sorte røykskyer opp, sier han.

«Hvor er Sarkozy?»

Ti av de femten medlemslandene i FNs sikkerhetsråd stemte torsdag kveld norsk tid for en resolusjon som ga grønt lys for at sivile libyere kunne beskyttes med «alle nødvendige midler».

Mange har satt sin lit til Frankrike etter at de gikk hardt ut fredag og varslet at militære angrep mot Libya kunne være i gang i løpet av «få timer». Nå spør sivilbefolkningen hva som skjer

– Folk forstår ikke hvorfor man lar dette skje. Vi møtte en mann som tryglet og gråt og spurte «Hvor er Sarkozy? Folk blir drept, men det skjer ingenting». Det er ingen her som forstår hvorfor det internasjonale samfunnet ikke har kommet på banen, og hvorfor Gaddafis soldater får lov til å rykke frem, sier Dreesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«HVOR ER SARKOZY?»: Mange satt sin lit til Frankrike etter at de fredag varslet at angrep mot Gaddafis styrker kunne være i gang på få timer. Nå spør libyerne hvor president Sarkozy og Frankrike er.  (Foto: SCANPIX)
«HVOR ER SARKOZY?»: Mange satt sin lit til Frankrike etter at de fredag varslet at angrep mot Gaddafis styrker kunne være i gang på få timer. Nå spør libyerne hvor president Sarkozy og Frankrike er. (Foto: SCANPIX)

– Blir blodig om Gaddafi rykker inn i byen

Dreesen sier Gaddafis styrker lørdag morgen står i forstedene utenfor Benghazi, rundt ti kilometer fra sentrum av byen. Benghazi er Libyas nest største by og har vært hovedsete for opposisjonen i landet.

– De er på vei inn i en storby som er full av mennesker. Man kan ikke unngå sivile tap, sier han.

– Alle vet at det vil bli blodig om Gaddafi får rykke inn i byen. Ingen tør tenke på hva konsekvensene blir sier han.