VISER VILJE TIL Å GRIPE INN: Danmarks utenriksminister Lene Espersen er tilfreds med Folketingets vedtak. (Foto: Nikolai Linares/Afp)
VISER VILJE TIL Å GRIPE INN: Danmarks utenriksminister Lene Espersen er tilfreds med Folketingets vedtak. (Foto: Nikolai Linares/Afp)

Danmark vil krige mot Gaddafi

Folketinget med krystallklart vedtak sent fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen Berlingske Tidende kaller vedtaket historisk siden det er første gang et samlet Folketing står bak en dansk krigsdeltakelse. Folketinget stemte over et forslag fra regjeringen om å sende danske fly i kamp i Libya.

– Viser vilje

– Det er en beslutning som gir gjenlyd fordi vi så raskt har besluttet å gripe inn. Vi har satt en tykk strek under at selv om vi ikke er det største landet, så har vi viljen til å gripe inn, sier utenriksminister Lene Espersen til avisen.

Folketinget har vært dypt splittet over beslutningen om å gå inn i Irak. Flere partier har også vært sterkt kritiske til innsatsen i Afghanistan.

Norge støtter aksjon

Norge vil også delta i en eventuell internasjonal militæraksjon mot Muammar Gaddafi i Libya, opplyste forsvarsminister Grete Faremo fredag.

– Vi er innstilt på å bidraom en anmodning skulle komme om det. Her er det jo løpende konsultasjoner med våre allierte, sier Faremo til TV 2.

Flyforbud

Sent fredag kveld vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon om flyforbud over Libya. Resolusjonen gir verdenssamfunnet anledning til å bruke «alle nødvendige midler» for å «beskytte sivile og sivilt befolkede områder som trues av angrep».

Les mer: Flyforbud kan bety angrep på Gaddafi-styrker innen få timer

– Dette er et veldig klart signal til Gaddafi: Begynn å forhandle, slutt å angripe ditt eget folk. Forhåpentligvis vil kretsen rundt ham ta signalet, kommenterer Nupi-direktør Jan Egeland.