Datsik (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Datsik (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Nynazisten Datsik er overlevert til russisk politi

Etter flere timers forsinkelse ble Datsik omsider overlevert russisk politi. I stedet for fly måtte den siste etappen gjennomføres med bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyet med den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik skulle egentlig direkte fra Oslo til St. Petersburg, men måtte lande i Helsingfors etter trøbbel med landingstillatelsen. Først i 21-tiden fredag kveld var Datsik tilbake i Russland.

Måtte fraktes med bil

Flyet som var chartret av norske utlendingsmyndigheter ble stående i flere timer i Helsingfors. Landingstillatelsen ble det ikke noen ordning på, for Datsik og polititjenestefolkene som eskorterte ham måtte kjøre med bil fra Helsingfors til den russiske grensen. Klokken 21 fredag kveld kunne Datsik overleveres til russisk politi.

Siste del av reisen til Russland skjedde ikke med fly, men med bil.

– Han ble fraktet i bil fra Helsingfors til den finsk-russiske-grensen fordi det oppsto problemer med landingstillatelsen for det chartrede flyet som skulle bringe ham til, sier Monica Thorud i Politiets utlendingsenhet til TV 2.

LES OGSÅ: Datsik vil drive kampsport med norsk flagg på brystet

Begjært utlevert

30-åringen kom til Norge i fjor høst etter å ha rømt fra en psykiatrisk klinikk i Russland. Han hadde med seg våpen da han selv meldte seg for politiet i Oslo til Norge. Han er dømt til åtte måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse i Norge, men blir likevel utvist før anken hans er behandlet.

Russland begjærte ham utlevert i midten av oktober. Bakgrunnen er at Datsik skal være tiltalt for ran av en mobiltelefonforretning i St. Petersburg.

Den russiske riksadvokaten har garantert for at Datsik skal få en fair behandling i hjemlandet.