EN SKAM: Illusjonisten James Randi er nådeløs i sin kritikk av prinsesse Mãrtha Louise. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
EN SKAM: Illusjonisten James Randi er nådeløs i sin kritikk av prinsesse Mãrtha Louise. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

– Englesnakket gjør at nordmenn ser dumme ut

Skeptikeren og illusjonisten James Randi mener prinsesse Märtha Louises snakking med engler er en skam for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mange år har James Randi (82) ført et felttog mot alt fra naturmedisin til engler. Han har utlovet én million dollar i belønning til den som kan bevise at noe overnaturlig finnes.

Han begynte sin karriere som illusjonist og opptrådte med tryllekunstner, men er blitt langt mer kjent som en skeptiker som avslører folk som hevder de har overnaturlige evner. Og ikke minst dem som tjener penger på det.

Nådeløs kritikk

Han er nådeløs mot prinsesse Märtha Louise og hennes påstander om at hun kan kommunisere med engler.

prinsesse martha louise
prinsesse martha louise

– Det gjør at Norge ser ganske dumt ut – å ha folk som hevder sånt. Jeg synes synd på folk i Norge som må finne seg i å bli stilt i forlegenhet på denne måten. Det gjør de virkelig. Jeg synes prinsessen må ristes litt, slik at hun kan begynne å tenke korrekt, sier Randi til TV 2.

Prinsessen selv sier gjennom sin talsperson at hun ikke har noen kommentar til uttalelsene.

LES OGSÅ:
Märthas engleskole på Facebook: – Send engler til katastrofeområdet
Märtha trekkplaster på englekonferanse i Italia

Er her for å stramme opp nordmenn

Randi er invitert til Norge av Human-Etisk Forbund, som nå gjennomfører kampanjen «Ingen liker å bli lurt».

Skeptikeren mener folk nå må begynne å tenke rasjonelt, slik at vi kan forstå verden bedre.

– Jeg er her i Norge fordi nordmenn trenger å bli strammet opp litt. De må tenke som humanister. Det er mange av dem her, og det gjør meg glad, fordi de er veldig praktiske. Vi må tenke basert på bevis og den virkelige verden, ikke en «eventyrverden», mener han.

Gjør narr av Uri Geller

I mange år lå Randi i krig med skjebøyeren Uri Geller, som hevder han har overnaturlige evner.

Det er påstandene om det overnaturlige Randi reagerer på. Under intervjuet med TV 2 bøyer han selv en skje, tilsynelatende ved å gnikke på den.

– Se, her er to skjeer fra hotellet. De er helt like og rette, forklarer han.

Og etter litt gnikking er Randis skje skjev, mens undertegnedes er like rett.

Han vil ikke røpe hvordan han selv gjør trikset, men forklarer at det aller meste handler om å avlede oppmerksomheten til publikum.

– Å bøye skjeer er lett. Det har tryllekunstnere gjort i mange år. Men har du lagt merke til at Uri Geller alltid må løfte opp en skje med to hender? Det er meget rart. Jeg klarer det fint med én, sier Randi og humrer. Budskapet hans har likevel en alvorlig undertone.

Alvorlige konsekvenser

Han mener overtro potensielt er dødelig.

– I USA har vi barn som dør fordi foreldrene deres stoler på gud, og ikke vil gi dem medisiner. Vi har folk som dør etter å ha fått naturmedisiner. Mange blir lurt to ganger. Først betaler de mer for naturmedisiner enn vanlige medisiner – og i tillegg hjelper det ikke i det hele tatt.

– Men mange mener de blir bedre? Har det ikke hjulpet da, selv om det bare er troen som har gjort det?

– Jo, det kan du si – men er det slik at de bare føler seg bedre – eller er de faktisk blitt bedre? Det er dét det handler om, mener han.

Han mener også akupunktur, homeopati og lignende ting bare er tull, og ber dem som mener at akupunktur faktisk hjelper om å prøve seg på utfordringen hans.

Lover belønning til den som kan bevise noe

Kan du bevise at noe overnaturlig faktisk finnes, akupunktur inkludert, så får du én million dollar. Han ser gjerne at prinsesse Märtha Louise også prøver seg.

– 230 personer har forsøkt, men pengene står fortsatt på konto. Jeg tror faktisk beløpet har vokst til 1,3 millioner dollar nå, forteller han.

Selv sier Randi at han hver eneste kveld han holder et foredrag, samtidig forsøker å ta sitt eget liv. Da setter han nemlig til livs en hel boks med sovetabletter av naturmedisin av forskjellig slag.

– En hel boks? Hvor mange tabletter er det?

– Det varierer. Noen ganger 40, andre ganger 60.

– Og du kjenner ingenting?

– Jeg blir ikke engang det minste søvnig, sier han tørt.