FN2 (Foto: AFP/SCANPIX)
FN2 (Foto: AFP/SCANPIX)
FN (Foto: AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA)
FN (Foto: AFP PHOTO/MENAHEM KAHANA)

SV-politiker: – Libya blir ikke som Irak

SVs innbitte Afghanistan-motstandere mener Libya-aksjonen er rett for Norge å være med på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SVs parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell sier det er viktig at verdenssamfunnet viser enighet overfor diktatoren Muammar al-Gaddafi.

– Nødvendig med handling

– Vi kan se starten på noe som er langvarig. Men det er nødvendig at verdenssamfunnet handler og blir enig, sier Solhjell til TV 2 Nyhetskanalen.

VIL HA FULL ÅPENHET OM OVERVÅKING: Nestleder Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti forlanger at justisministeren utviser full åpenhet i sin redegjørelse for Stortinget.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
VIL HA FULL ÅPENHET OM OVERVÅKING: Nestleder Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti forlanger at justisministeren utviser full åpenhet i sin redegjørelse for Stortinget. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
– Alle må være klar over det problematiske her. Det er ingen grunn til å tro at et raskt luftangrep eller flyforbudssone vil løse den alvorlige borgerkrigen og Gaddafis angrep på sivile i Libya, sier han.

– Annerledes

Lokalpolitiker Oddny Miljeteig i Bergen er for bergensere kjent som markant motstander av Norges deltakelse i krigen i Afghanistan. Hun mener Libya er annerledes.

– Her ser det ut til at det blir nedslakting av folk. En FN-resolusjon er slik vi i SV har ønsket oss det hvis det skal gjøres noe i Libya, sier hun.

– Og det er jo oppslutning i regionen om dette, så det blir annerledes enn Irak, sier hun.

– Dreper allerede sine egne

Hun erkjenner at det kan gå ut over sivile dersom Gaddafi gjør motstand ved en eventuell væpnet FN-aksjon.

– Men han dreper jo allerede sine egne, og det er jo nettopp dette FN skal gripe inn mot. FN griper ikke inn for moro skyld, sier hun.

Det var torsdag kveld FN kom fram til resolusjonen om flyforbud som åpner for militæraksjoner mot Libya. Vedtaket åpner ikke for en okkupasjonsstyrke, men utenriksminister Jonas Gahr Støre sa fredag at resolusjonen ikke utelukker operasjoner på bakken i forbindelse med evakuering eller andre typer operasjoner.

Les også: Støre: – Kan bruke alle tilgjengelige midler mot Libya