rino (Foto: Kurt Rasch/Sørkjosen veterinærkontor)
rino (Foto: Kurt Rasch/Sørkjosen veterinærkontor)

Hunden Rino spiste en kilo spiker

Kastet opp halvparten, men måtte operere ut resten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At hunder tygger på sko og sokker, til eiernes store fortvilelse, er en kjent sak. Men fortvilelse ble til skrekk for fem år siden da den da fem måneder gamle rottweileren Rino i Sørkjosen tygget og svelget en hel eske med spiker. En kilo spiker havnet i magen på den glupske valpen.

Magen full av spiker

Senere gulpet han opp halvparten av spikerne, og eieren reiste øyeblikkelig til Sørkjosen veterinærkontor for å få ut resten. Der sendte kommuneveterinær Ursula Bach-Gansmo hunden inn i røntgenmaskinen.

– Spiker vises veldig godt på røntgen og det var jo ingen tvil. Magesekken var full av spiker, forteller Bach-Gansmo til tv2nyhetene.no.

Rino måtte rett på operasjonsbordet der spikerne ble plukket ut én etter én. Til slutt hadde veterinæren samlet en pen haug med spiker.

spiker (Foto: Sørkjosen veterinærkontor)
spiker (Foto: Sørkjosen veterinærkontor)

Kunne ha dødd

– Vi veiet dem etterpå og det var 357 gram spiker. For meg er det helt uforståelig at en hund klarer å svelge disse spikrene, som har ganske store hoder. Han kunne ha dødd dersom han ikke var blitt operert, sier Bach-Gansmo.

Fem år senere er Rino helt ubemerket av den dramatiske hendelsen. Og helsen er upåklagelig.

– Ja, han er i kanonform. En livlig og glad hund, som er rolig og snill, men helt spinnvill når vi er ute i marken, sier eier Kurt Rasch. Han overtok Rino fra hans forrige eier kort tid etter spiker-spisingen og ble fortalt om hundens merkelige kostvaner.

– Jeg tenkte at det fikk da være måte på jern i kosten. Han burde holde seg til brunost, flirer Rasch.

Selv om han nå for det meste spiser tørrfor og middagsrester, er ikke Rino fremmed for å tygge i seg litt av hvert.

– Han har spist merkelapper til sauer og kyr som han senere har kastet opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

rino hopper (Foto: Kurt Rasch)
rino hopper (Foto: Kurt Rasch)

Bruker spiker til bilder

Haugen med spiker tok veterinæren vare på i en liten skål.

– Vi har brukt dem med jevne mellomrom for å henge ting opp på veggene, sier Bach-Gansmo. Og selv om historien til Rino er ganske ekstrem, har hun opplevd å finne mye rart i magesekken til pasientene sine.

– En gang fant vi en forsteinet lue og vott i magen på en ku. En annen ku hadde også spist tolv meter tau. Men spiker-spisingen er nok det merkeligste jeg har opplevd med hunder, slår veterinæren fast.