japanfront
japanfront

Tror faren for nedsmelting i Fukushima snart er over

Japansk kjernekraftekspert på besøk i Trondheim forsøkte å berolige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kveld holdt den japanske kjernekrafteksperten Moto-yasu Kinoshita foredrag for et fullsatt Studentersamfunn i Trondheim. Kinoshita forsøkte å berolige de fremmøtte og hevdet at situasjonen ved kraftverket i Fukushima ikke er så dramatisk nå. Han mener tiltakene som er gjort virker.

– Tilførselen av vann, både fra lufta og fra bakken, har vært vellykket. Reaktorene blir avkjølt, sier Kinoshita til TV 2.

Han legger imidlertid til at den tilgjengelige informasjonen er begrenset.

Se intervju med Kinoshita øverst i artikkelen.

Kjemper mot klokka

Samtidig fortsetter kampen mot nedsmelting i Fukushima. Mannskapene kjemper mot klokka for få tilbake strømmen ved atomkraftverket. Og arbeidet for å kjøle ned atomreaktorene ved hjelp av vann fortsetter.

TEPCO, kraftselskapet som driver det ulykkesrammede atomkraftverket, uttaler at det har håp om å få tilbake strømforsyningen ved to av atomreaktorene fredag og to andre lørdag, ifølge NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FORTSATT FARE: Bildet viser skadene på reaktor nummer tre på Fukushima-kraftverket torsdag. (Foto: AFP)
FORTSATT FARE: Bildet viser skadene på reaktor nummer tre på Fukushima-kraftverket torsdag. (Foto: AFP)

Kraftselskapet vedgår samtidig at arbeidet ikke har gått så raskt som man først hadde håpet.

Arbeidet med å gjenopprette strømforsyningen skulle etter planen stanses midlertidig fredag ettermiddag for å gjøre det mulig for helikoptre og brannbiler å slippe til for å forsøke å kjøle ned atomkraftverkets reaktorer med vann.

Nedsmelting fortsatt mulig

– Vi har tro på at vi har fått ned temperaturen ved hjelp av vann. Vi mener det har en viss effekt, sier TEPCOs pressetalsmann, ifølge NTB.

Det er fortsatt fare for nedsmelting av det kjernefysiske brenselet som følge av overoppheting, noe som i verste fall kan føre til et betydelig utslipp av radioaktive stoffer fra reaktorene.

Dødstallet stiger

Antall døde og savnede har nå steget til over 16.600 etter jordskjelvkatastrofen i Japan.

I alt 6.405 personer er nå bekreftet døde, mens 10.259 personer er savnet, opplyser japansk politi. I tillegg er 2.409 personer skadd.

(© TV 2 / NTB)