ROAST: Svein Tore Bergestuen i TV Norge mener det er stor forskjell på mobbing og en brutal og kjærlig hedring.
ROAST: Svein Tore Bergestuen i TV Norge mener det er stor forskjell på mobbing og en brutal og kjærlig hedring.

– Vi som er rammet av mobbing får frysninger

TV Norge: – Vi tror det er stor forskjell på mobbing og en brutal og kjærlig hedring.

Programmet «Roast» på TV Norge inviterer de skarpeste og mest verbale komikerne i landet til å tukte sine venner. I programmet går panelet til kraftige personangrep på hverandre, men med en humoristisk vri.

Talskvinne for Landsforeningen mot mobbing på arbeidsplassen, Elna Strengelsrud, reagerer kraftig på bruken av mobbing i humoristisk sammenheng, slik dette programmet gjør.

– Helt hårreisende

– Helt hårreisende. Alle vi som er ødelagt av mobbing og skadet for livet får frysninger når vi hører at mobbing blir brukt i en slik sammenheng. Det blir stadig fleipet med mobbing og det er så vondt for mobbeoffere selv å oppleve. Skjønner ikke at voksne mennesker kan holde på med dette, sier Strengelsrud til «God kveld Norge».

– Er det greit å mobbe så lenge det blir gjort med humor?

– Nei, det er ikke greit å mobbe med humor. Det senker terskelen for mobbing generelt, og folk kan ta etter handlingene. Det senker alvoret av mobbing, fortsetter hun.

Elna Strengelsrud startet Landsforeningen mot mobbing på arbeidsplassen da hun ble syk og ufør etter å ha blitt mobbet selv.

– Å fleipe med mobbing er stygt. Vi som er rammet av det får frysninger, sier hun.

Strengelsrud har tidligere fått Kongens fortjenestemedlaje for sin mangeårige kamp mot mobbing.

– Ikke etisk problematisk

Instituttleder for Medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, Espen Ytreberg, synes ikke programmet er etisk problematisk, men han understreker at det ikke er greit med mobbing selv om det gjøres med humor.

– Det er ikke greit å mobbe fordi om det er humoristisk. Det holder ikke. Når det er sagt vil jeg ikke si at det er etisk problematisk med «Roast». Den som blir utsatt for dette har for det første kjennskap til situasjonen på forhånd, og har en finger med i laget om hvordan det skal arrangeres. Deltakerne har tilsvarsrett og det inneholder rom for anerkjennelse. Det finnes mange eksempler på etisk diskutabel humor, men «Roast» er ikke en av dem, sier Ytreberg til «God kveld Norge».

Når det kommer til om programmet kan ha dårlig effekt på problemet med økende mobbing i samfunnet, understreker Ytreberg vanskeligheten med å forske på publikums adferd som følge av TV-programmer. Det er gjort mer forskning på vold i mediene enn bruken av mobbing og humor, så man vet lite om effeken av det.

– Skarpt i kantene

For TV Norge sin del er det med en reflektert holdning de har valgt å satse på programmet, selv om det kan sende uheldige signaler om mobbing til samfunnet. Kommunikasjonsdirektør i TV Norge, Svein Tore Bergestuen, gjorde seg tanker på forhånd om utslag programmet kunne få.

– Når vi lanserer et program som er såpass skarpt i kantene har vi gjort oss tanker om utslag. Vi tror jo at det er stor forskjell på mobbing og en brutal og kjærlig hedring. Mobbing defineres av et stort sprik i styrkeforhold mellom offer og mobbing, men deltakerne takker ja til konsept de forstår på forhånd, understreker Bergestuen overfor «God kveld Norge».

Og legger til:

– En helt annen diskusjon er hvorvidt man sender uheldige signaler i samfunnet: Vi er opptatt av at programmet legges opp slik at det er tydelig at de som deltar, deltar fordi de har utrettet noe innenfor sitt område. Dette er en sterk og eldgammel humortradisjon og et konsept som de fleste forstår. Det er et iscenesatt underholdningsprogram, sier han til «God kveld Norge».