Katsuo Maiya (73) bryter ut i gråt i den hardt rammede kystbyenRikuzentakata etter å ha oppsøkt stedet der huset til en slektning sto. (Foto: Itsuo Inouye/Ap)
Katsuo Maiya (73) bryter ut i gråt i den hardt rammede kystbyenRikuzentakata etter å ha oppsøkt stedet der huset til en slektning sto. (Foto: Itsuo Inouye/Ap)

– 850.000 kjemper for å overleve i Japan

Myndighetene har oppdaget isolerte områder som ennå ikke har mottatt nødhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra japanske myndigheter viser at over 100.000 bygninger enten er delvis eller helt ødelagte etter jordskjelv- og tsunamikatastrofen som har rammet landet, melder Japan Today.

Japanske medier melder at det er minst 380.000 hjemløse spredt utover 2000 evakueringssentre i åtte provinser. Enkelte hevder at tallet på de som har flyktet har oversteget en halv million mennesker.

Ifølge den britiske tabloidavisen Daily Mail kjemper så mange som 850.000 japanere nå for å overleve i områdene som mangler mat og vann.

Vanskelig å nå frem

Kulde, drivstoffmangel og ødelagte veier gjør det vanskelig å nå frem med nødhjelpsforsyninger til de overlevende som oppholder seg i evakueringssentre, men opprydningsarbeidet har gjort det mulig å brøyte veier enkelte steder.

En gutt fyller vann på flaske i en av leirene i byen Rikuzentakata
  mens en soldat følger med. (Foto: Kazuhiro Nogi/Afp)
En gutt fyller vann på flaske i en av leirene i byen Rikuzentakata mens en soldat følger med. (Foto: Kazuhiro Nogi/Afp)
I den hardt rammede kystbyen Rikuzentakata i nord har man klart å rydde vei, slik at hjelpearbeidere klarer å komme seg videre for å søke etter savnede.

– Det er noen områder vi ennå ikke har nådd frem til, men nå klarer vi å komme oss frem med kjøretøy, sier borgermesteren Futoshi Toba.

I Miyagi-regionen er det funnet isolerte områder som man nå skal nå frem til med helikopter.

Mat og drikke når ikke frem

Mangelen på drivstoff og fungerende veier har ført til at mat som er levert som nødhjelp fra matprodusenter ikke når frem til sentrene, skriver Daily Yomiuri Online.

Ifølge det japanske landbruksdepartementet skal det være sendt 1,24 millioner måltider og 700.000 flasker med drikkevann til fem av de katastroferammede provinsene fra lørdag til tirsdag.

Hundretusener er hjemløse etter katastrofen i Japan. (Foto:
  Montasje)
Hundretusener er hjemløse etter katastrofen i Japan. (Foto: Montasje)

Japanske og amerikanske militære styrker samarbeider i tillegg om å levere nødforsyninger inn til de katastroferammede områdene.

Sykehus snart tomt for medisiner og mat

15 eldre katastrofeflyktninger er meldt døde i Fukushima og Iwate, skriver Mainichi Daily News, og ved et sykehus i nærheten av Fukushima-reaktorene meldes det at man er i ferd med å gå tomme for mat og medisiner.

– Vi har bare mat for fem dager og medisiner for tre dager for pasientene våre, sier sykehusdirektøren Nobuo Hiwatashi til Mainichi Daily News.

Situasjonen ved det kriserammede sykehuset forverres av frykten for radioaktiv stråling.

Av en legestab på 108 er det nå bare 60 igjen.

– 300 har flyktet fra dette området som ligger nært kjernekraftverket. Vi vil fortsette å gjøre vårt beste, sier hjertespesialisten Shigetoshi Iwahashi til avisen.