STOPPET SPYLINGEN: Arbeidet med å spyle er nå stoppet. (Foto: NHK/)
STOPPET SPYLINGEN: Arbeidet med å spyle er nå stoppet. (Foto: NHK/)

Spylingen stanset på grunn av for høy strålefare

Arbeidet med å spyle vann på atomkraftverket i Fukushima måtte stoppes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De japanske redningsmannskapene måtte stoppe spylingen ved Fukushima Daiichi-anlegget etter at det ble målt for høye stråleverdier, melder den japanske TV-kanalen NHK World.

Redningsmannskapet er nå evakuert til en sikkerhetssone.

Nedkjølingsforsøket med brannbiler startet torsdag kveld, lokal tid.

SPYLING: Torsdag forbereder man seg på å spyle atomkraftverket.
  Slike brannbiler fra Tokyo vil bli brukt. Målet er først og fremst å
  sørge for at bassenget med brukte brenselstaver ved reaktor 3 er fylt
  med vann. (Foto: AP/Ap)
SPYLING: Torsdag forbereder man seg på å spyle atomkraftverket. Slike brannbiler fra Tokyo vil bli brukt. Målet er først og fremst å sørge for at bassenget med brukte brenselstaver ved reaktor 3 er fylt med vann. (Foto: AP/Ap)
– Situasjonen er i dag veldig, veldig uavklart. Mer uavklart enn den har vært tidlgere, sier seksjonsleder i Statens strålevern, Ole Reistad, til TV2 Nyhetene torsdag formiddag.

Det er situasjonen ved brenselslagrene, særlig knyttet til reaktor 3 og 4, som man torsdag er bekymret for. Ifølge Statens strålevern er det meldt at brenselet i lageret knyttet til reaktor 3 kan være tørrlagt og uten kjøling.

Les også: – Fem personer omkommet i atomkraftverket

UROET: -Situasjonen er veldig alvorlig, sier seksjonsleder i
  Statens strålevern, Ole Reistad. (Foto: Masaru Komiyaji/Ap)
UROET: -Situasjonen er veldig alvorlig, sier seksjonsleder i Statens strålevern, Ole Reistad. (Foto: Masaru Komiyaji/Ap)
Dersom et brenselslager er tørrlagt, er det fare for utvikling av brann og/eller eksplosjon i løpet av kort tid (noen timer eller dager). Brenselslagrene har heller ingen sikkerhetsinneslutning som kan begrense et eventuelt utslipp, ifølge Statens strålevern.

– Uten kjøing vil vi få en eller annen form for utslipp, sier Reistad.

30 tonn med vann

Ifølge NTB er elleve av forsvarets egne brannbiler torsdag på plass ved kraftverket, og planen var at de skulle begynne å spyle på ettermiddagen lokal tid.

Militærhelikoptre har allerede sluppet om lag 30 tonn med vann over kjernekraftverket. Formålet er først og fremst å sørge for at bassenget med brukte brenselstaver ved reaktor 3 er fylt med vann. Når vannet fordamper, øker faren for at stavene avgir radioaktive stoffer.

Samtidig arbeides det på spreng for å få gjenopprettet strømforbindelsen til atomkraftverket, slik at kjølesystemene som ble slått ut av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i forrige uke, kan startes opp igjen.

Les også: Hele Tokyo kan bli mørklagt

Håpar strømmen snart er tilbake

Det japanske atomsikkerhetsdirektoratet håper strømmen vil være tilbake igjen torsdag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

ATOMKARFTVERKET: Reaktor 1-4 ved Fukushima Daiichi, frå høgre
  mot venstre. (Foto: KYODO/Reuters)
ATOMKARFTVERKET: Reaktor 1-4 ved Fukushima Daiichi, frå høgre mot venstre. (Foto: KYODO/Reuters)
Ifølge TEPCO, kraftselskapet som driver atomkraftverket, legges alle krefter nå ned i arbeidet for å gjenopprette strømforbindelsen. Målet er å få atomreaktorenes kjølesystemer i gang igjen når strømmen kommer tilbake.

Situasjonen på anlegget skaper veldig vanskelige arbeidsforhold på grunn av strålenivåene.

(©NTB/TV2)