RETTE TILTAK: Japanske soldater forbereder seg på en ryddejobb i et område i Nihonmatsu, som er preget av høye stråleverdier. (Foto: KYODO/Reuters)
RETTE TILTAK: Japanske soldater forbereder seg på en ryddejobb i et område i Nihonmatsu, som er preget av høye stråleverdier. (Foto: KYODO/Reuters)

Frykter skjev risikovurdering i Japan

Frykt for radioaktiv stråling står i fare for å overskygge mer akutte helsefarer etter jordskjelvkatastrofen i Japan, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Folk blir så bekymret for det som for øyeblikket er nokså lave strålingsverdier for allmennhetens del, men det som virkelig er problemet er å håndtere følgene av jordskjelvet og tsunamien, sier Richard Wakeford ved University of Manchester i Storbritannia.

Sikring mot sykdommer

De viktigste oppgavene er å sikre rent drikkevann og fungerende kloakk for å unngå sykdommer som kolera og tyfoidfeber, hevder han.

Les også: Samler inn millioner Japan ikke har bedt om

Ifølge professor Nick Pidgeon ved Cardiff University i Storbritannia er det flere grunner til at frykten for radioaktiv stråling forsterkes: Den er usynlig, den er snikende, dens virkninger kan være vanskelige å isolere og kan vedvare i flere tiår, og den kan føre til kreft, en sykdom som i seg selv skaper stor frykt.

Verst tenkelige fryktfaktor

– Sett alt dette sammen, og det er en nærmest den verst tenkelige kombinasjon av fryktfaktorer, sier han.

Hittil er 4.314 mennesker bekreftet døde etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan i forrige uke. I tillegg er 8.606 mennesker savnet. (©NTB)