KRITISK TILSTAND: Fukushima Daiichi kraftverket. (Foto: HO/Afp)
KRITISK TILSTAND: Fukushima Daiichi kraftverket. (Foto: HO/Afp)

USA gir høytrykkspumper til Japan

Det amerikanske forsvaret har levert et antall høytrykkspumper til Japan som bidrag til å kjøle ned de kriserammede atomkraftverkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høytrykkspumper ble losset fra USNS Safeguard i Yokosuka tirsdag kveld og levert til den japanske flybasen Yokota for bruk ved atomkraftverket i Fukushima, ifølge en melding fra den amerikanske stillehavsflåten.

Politet i Tokya sender vannkanoner

Ytterligere fire pumper ble levert til havnen Sasebo sørvest i Japan.

Samtidig kommer meldingen om at politiet i Tokyo er bedt om å sende vannkanoner som kan brukes til å kjøle ned et basseng for brukt atombrensel ved Fukushima-anlegget, melder japanske medier.

Vannkanonen kan bli tatt i bruk onsdag kveld, melder Kyodo News, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ansatte på kjernekraftverket Fukushima Daiichi jobber på spreng for å fylle opp med vann for å unngå at brenselstavene kommer i kontakt med luft, og dermed avgir radioaktivt materiale

Eksplosjon gav hull i taket

Det har også vært forsøkt å sende helikoptre som kan dumpe vann over bassenget, men forsøket ble avbrutt på grunn av høye stråleverdier over anlegget.

Reaktor 4 er neste på prioriteringslisten, skriver nyhetsbyrået Reuters. Bygningen over brenselbassenget ble rammet av en eksplosjon tirsdag, og det førte til hull i taket.

Dødstallene stiger

Dødstallene etter katastrofen i Japan fortsetter bare å stige.

Antall bekreftete døde var onsdag steget til 4.277, mens det offisielle antallet savnete var 8.194. Antall skadde er offisielt 2.282.

Blant rapportene som sterkt antyder at tallene blir høyere, var meldingen fra Miyagi-området der ordføreren i kystbyen Ishinomaki onsdag gjentok at antallet savnete der alene vil passere 10.000.

Lørdag meldte den japanske kringkastingen NHK at rundt 10.000 også er savnet fra byen Minamisanriku i samme område.

Antall boliger og andre bygninger som ble ødelagt i jordskjelvet og tsunamien, ble onsdag oppdatert til 55.380.

(©NTB)