Pondus takling
Pondus takling

Skal slå knallhardt ned på «Pondus-taklinger»

Dommerne har fått streng beskjed om å beskytte de tekniske spillerne i Tippeligaen.

Vi hadde en gjennomgang om dette tidligst på torsdag. Standpunktet er at stygge tofotstaklinger, taklinger over ball og inn i legg, vil det bli slått veldig hardt ned på.

Bergen (TV 2 Sporten): Førstkommende fredag sparkes Tippeliga-sesongen 2011 i gang med oppgjøret mellom Sarpsborg 08 og Molde.

Også dommerne har også brukt de siste ukene til å forberede seg til sesongstarten. Foran årets sesong vil kamplederne ha et økende fokus på beskytte de tekniske spillerne.

Se Eirik Bakke bli utsatt for en skikkelig «Pondus-takling» i videovinduet øverst (arkivbilder fra 2006-sesongen)

– Vi er veldig opptatt av å slå ned på stygge taklinger, og skal føle et ekstra ansvar for å beskytte de tekniske spillerne, forteller dommersjef i Norges fotballforbund (NFF), Rune Pedersen, til TV 2 Sporten.

Slutt på «Pondus-taklinger»
Eirik Bakke husker nok med skrekk og skru tilbake på den grusomme taklingen han ble utsatt for av Stabæks Joakim Persson i 2006.

I avisene dagen derpå ble tofotstaklingen beskrevet som en «Pondus-takling», og mange stilte seg undrende til at svensken slapp unna med kun gult kort for forseelsen.

Slike taklinger vil denne sesongen nærmest gi automatisk rødt kort.

– Vi hadde en gjennomgang om dette tidligst på torsdag. Standpunktet er at stygge tofotstaklinger, taklinger over ball og inn i legg, vil det bli slått veldig hardt ned på, sier Pedersen.

Pondus-takling
Pondus-takling

Som publikum vil vi se bra fotball
Er det en spesiell grunn til at det blir økt fokus på dette under årets sesong?

– Det har kanskje vært en tendens til negativt fokus på slike taklinger tidligere. Dommerne ønsker ikke, som publikum, at de teknisk gode spillerne skal bli taklet ut av kampen, understreker dommersjefen.

Stygge taklinger er imidlertid ikke det eneste som vil bli slått ned på i årets Tippeliga-sesong.

– Det vil også være fokus blant dommerne på holding i trøyen, spesielt innenfor straffemerket, og selvfølgelig sørge for at alle de andre reglene blir overholdt skikkelig, forteller Pedersen.

I sine innstrukser har dommerne samtidig fått beskjed om å gi gult kort for bevisst filming, de skal være på vakt ved bruk av albuer spesielt i hodedueller og bruke skjønn i forbindelse med hands-episoder der det er uklart om armen søker ballen eller ballen armen.

 Dommersjef
  Rune Pedersen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Dommersjef Rune Pedersen (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

15 dommere fikk grønt lys
I første omgang har Norges fotballforbund (NFF) plukket ut 15 dommere som skal dømme kampene i Tippeligaen kommende sesong.

– Men det kan selvsagt bli endringer underveis, understreker Pedersen.

PS: Fjerde dommers rolle (der det er oppnevnt) er nå definert tydeligere inn i spillereglene . Vedkommende skal assistere dommer og team til å kontrollere kampen innenfor spilleregler og retningslinjer.

Hva mener du dommerne må slå ekstra ned på under årets sesong? Ta debatten med andre fotballinteresserte i kommentarfeltet under!