RYKKER UT: Et redningsteam forlater Osaka. (Foto: Røde Kors)
RYKKER UT: Et redningsteam forlater Osaka. (Foto: Røde Kors)

Leni Stenseth i Norges Røde Kors: – Det handler om å holde i hånda

Nordmenn viser stort engasjement for Japan.

– Mange har mistet sine nærmeste og alt de eier i katastrofen. Nødhjelpen vil kreve mye, gjenoppbyggingen vil ta tid, og oppbyggingen av ny katastrofeberedskap vil kreve mye ressurser, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Norges Røde Kors.

Nordmenn vil hjelpe

Det er en enorm oppgave å organisere hjelpearbeidet i en situasjon slik den vi ser i Japan nå. Selv om Japan som samfunn var godt forberedt i en sånn katastrofe, mener Stenseth at ingen land kan være godt nok forberedt når katastrofen har det omfanget den har nå.

Likevel tror hun at ettersom veldig mange aktører i Japan, blant andre Japan Røde Kors, visste hvilken rolle de skulle spille, har det bidratt til å redusere omfanget av katastrofen.

LES OGSÅ: Norske Ragnhild sov med jordskjelvsekk og støvler ved sengen

Til tross for forberedelser, har Japan etter hvert som katastrofen har utviklet seg, åpnet opp for ulik type hjelp. Ifølge Stenseth sier de nå at de gjerne mottar penger. Nødhjelpsarbeidet koster mye, og penger blir enda viktigere når vi kommer til gjenoppbyggingsfasen.

Røde Kors har opprettet givertelefon, sms og kontonummer hvor man kan bidra med hjelp til ofrene.

De har hittil fått inn over en million kroner. Leni Stenseth kan fortelle om stor pågang fra folk som ønsker å bidra på ulike måter – alt fra barn som vil arrangere vaffelsalg til bedrifter som tar kontakt og ønsker å donere penger.

Holde i hånda

– De primære oppgavene for Japan Røde Kors er å bistå i redningsarbeidet. I tillegg til å gi den rene nødhjelpen som de som er evakuerte trenger, som mat, vann og tepper, så bidrar de med å være medmennesker, sier Stenseth.

– Vi kaller det psykososialt hjelpearbeid. Men det handler bare om å ha tid. Holde i hånda. Snakke med dem som er redde, forteller hun.

Stenseth understreker at det er enkeltmenneskers opplevelse av en katastrofe som er viktig, uansett omfang av katastrofen.

I Japan er 24 000 mennesker savnet. Ifølge Stenseth fokuserer Japan Røde Kors på å hjelpe folk å finne hverandre.

Nordmann i Japan

Norges Røde Kors har sendt en mann til Japan, Tørres Jæger. Han skal fungere som nødhjelpskoordinator. I den uoversiktlige situasjonen som nå regjerer, forteller Stenseth at de gjør en fortløpende vurdering på hvorvidt de bør få han hjem.

– Vi er i nær kontakt med norske myndigheter og eksperter for å gjøre den vurderingen. Sikkerhet er viktig for oss. Samtidig er det godt trente folk vi sender ut i slike situasjoner, som er klar over risikoen det innebærer, sier Stenseth.

Nødhjelpen vil ta tid, gjenoppbyggingen vil ta tid, og oppbyggingen av ny katastrofeberedskap vil kreve mye ressurser. Dette er et arbeid som vil fortsette lenge. Ifølge Stenseth er Røde Kors i Norge klare til å hjelpe, ikke bare gjennom innsamling, men også med mobile helseenheter om det skulle bli behov for det.

Norges Røde Kors har også nødoperasjoner i Libya, der de har et team av leger. De har også to team som jobber med kolerabekjempelse på Haiti.

Ønsker du å støtte arbeidet Røde Kors gjør:

Givernummer: 820 44000

SMS: «hjelp» til 2090 eller «RK hjelp» til 1990

Kontonummer: 8200 06 10190