marthaa
marthaa

Oppfordrer kongen til å ta affære mot Engleskolen

PR-ekspert: – Dette er totalt usmakelig og på grensen til skammelig.

Selv om det er skrevet i beste mening, er dette noe av det mest umusikalske jeg har vært borti. Prinsesse Märtha og Elisabeth Samnøys Engleskole blir latterliggjort på sin egen Facebook-side.

Lørdag oppfordret de nemlig sine tilhengere til å sende engler til Japan.

«La englene støtte ofrene i katastrofeområdene og alle som er berørt, slik at de får kraft til å takle hva de står ovenfor,» lød en av skolens meldinger på dens offisielle Facebook-side.

Besøk Engleskolens offisielle Facebook-side her (TV 2 er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsteder)

– Frekt og naivt

Debatten raser på siden. Siden lørdag har det kommet hundrevis av rasende innlegg og kommentarer.

«Det er både frekt og naivt å tro at japanere, som faktisk er buddhister, er interessert i englene deres. Dette legger på grensen til misjonering. Utrolig at Engleskolen skal bruke egenreklame for å tjene penger på en grusom tragedie. Skjerpings, dere skulle skamme dere,» skriver et medlem.

– Overtro og humbug

En av dem som også reagerer på Engleskolens oppfordring, er PR-ekspert Jarle Aabø i Aabø & Co.

jarle
jarle

Han mener at det hele påfører Engleskolen et stort omdømmetap.

– Dette handler om svært mange døde og en enorm humanitær katastrofe, derfor er det direkte sjokkerende at selskaper som driver med overtro og humbug utnytter dette I egen markedsføring, sier han til «God kveld Norge».

Og:

– Det er usmaklig, på grensa til skammelig, og påfører Engleskolen et stort omdømmetap.

Han sier at han antar at Märtha og Samnøy la ut Facebook-meldingen i beste mening. Likevel tror han ikke at de så rekkevidden av budskapet.

– Selv om det er skrevet i beste mening, er dette noe av det mest umusikalske jeg har vært borti, fortsetter han.

artikkelen fortsetter under bildet

engleskolen
engleskolen

«Samklang med englene»

Flere medier skrev lørdag om meldingen Engleskolen la ut på Facebook-siden, som i skrivende stund har 7800 medlemmer. Lørdag kveld la Engleskolen ut følgende presisering:

«Dette er en stor tragedie og ofrene trenger all den hjelp og støtte de kan få både fysisk, mentalt og åndelig. En mulighet er derfor å gi vår kjærlighet fra hjertet i samklang med englene».

Søndag kom det flere presiseringer, deriblant en melding med en link til en side hvor leserne kunne finne ut hvordan man sender penger til hjelpeorganisasjoner.

I tåka?

Aabø sier at han skulle ønske at oppfordringen om å sende engler til Japan var et hendelig uhell - men sier at Engleskolens presiseringer ikke indikerer dette.

– De er i et tåkehav, og de som står Engleskolen nærmest burde snarest bidra til en opprydning, sier Aabø.

Og:

– Det er kanskje bare en konge som har tyngde nok til å rydde opp i dette.

Kongen kommenterte

Etter at Märtha i fjor fortalte at hun kommuniserte med døde, kommenterte kong Harald prinsessens uttalelser. På spørsmål fra Aftenposten.no om hvordan han reagerer på at prinsessen snakker med de døde, svarte han dette:

– Det er vel ikke alltid som foreldre vi er enige med våre barn. Det viktige for oss er at de vet vi er glad i dem.

Kongen ble også spurt om det ville være bedre for Märtha å ikke ha en prinsessetittel, slik at hun kan gjøre hva hun vil.

– Tittelen betyr egentlig bare at hun er vår datter, svarte kongen.

artikkelen fortsetter under bildet

kongharald_1024 (Foto: Scanpix)
kongharald_1024 (Foto: Scanpix)

Burde skamme seg

Til tross for at Engleskolens oppfordringer har skapt stor debatt både i sosiale medier, aviser og i kommentarfelt på ulike nettsteder, er det mange av skolens 7800 Facebook-tilhengere som støtter prinsessen og Samnøy.

«Dere som så flittig synger i klagekoret... Hva med å bruke oppmerksomheten på noe positivt for Japan, fremfor noe negativt mot noen dere ikke har samme trossystem som? Det burde være åpenbart at Märtha og Elisabeth gjør noe langt mer positivt for Japan ved å (på flere måter) kaste lys på situasjonen, enn dere gjør ved å mase og klage,» lyder en beskjed.

Verken Slottet, Märthas assistent Carina Scheele Carlsen eller Elisabeth Samnøy har besvart «God kveld Norges» gjentatte henvendelser.