Sepp Blatter. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)
Sepp Blatter. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)

Sepp Blatter kan få kamp om presidentplassen

En av de sentrale mennene bak Qatars VM-tildeling ønsker endring i FIFA.

Den kontroversielle FIFA-presidenten Sepp Blatter kan få kamp om makten i fotballens øverste organ. Mohamed Bin Hammam fra Qatar vurderer nemlig å stille som motkandidat i den kommende valgkampen.

– I løpet av ti dager kommer jeg med en offisiell uttalelse på om jeg stiller eller ei, sa Bin Hammam for to dager siden.

Bin Hammam var en av de sentrale bakmennene da Qatar ble tildelt VM i fotball i 2022, og nyter stor respekt i FIFA. Presidentvalget avholdes under FIFA-kongressen i Zürich, 31. mai og 1. juni.

Platini og Warner sentrale
For å kunne vinne over Blatter er det ventet at Bin Hammam må få støtte fra Michel Platini og Jack Warner.

Som president i CONCACAF-regionen, styrer Warner over så mange som 35 stemmer. Forbundet omfatter Nord- og Mellom-Amerika, inkludert de karibiske øyer. Selv om disse landene sjelden har suksess i mesterskap, er Warner en meget viktig person i det politiske spillet.

Mohamed Bin Hammam har blitt utestengt fra all fotball. Nå vil han at FIFA skal offentliggjøre bevisene. (Foto: ABBAS MOMANI/Afp)
Mohamed Bin Hammam har blitt utestengt fra all fotball. Nå vil han at FIFA skal offentliggjøre bevisene. (Foto: ABBAS MOMANI/Afp)

En annen sentral mann er Michel Platini. Franskmannen som styrer Uefa skal ifølge ryktene ha egne planer om å stille som presidentkandidat i 2015. Derfor er det ventet at han vil fortsette å støtte Blatter inntil videre.

På tide for Blatter å gå
FIFA har slitt med anklager om korrupsjon i lengre tid. Bin Hammam har utalt at dette kan være et resultat av Blatters lange fartstid som president. Blatter overtok jobben etter João Havelange i 1998.

– Alle beskylder oss for å være korrupte. Kanskje det er fordi de ser at Blatter har vært så lenge i FIFA, undrer Bin Hammam.

– Trettifem år i en organisasjon er lenge. Uansett hvor uskyldig man er, vil man likevel bli angrepet. Derfor tror jeg det er på tide at vi får endring i organisasjonen, fortsetter 61-åringen.