BMW 320d Touring (Foto: Illustrasjonsbilde)
BMW 320d Touring (Foto: Illustrasjonsbilde)

Chiptuning: Hvor mye kan jeg trimme bilen min?

Eirik har planer om mye mer krefter i familiebilen.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Har en BMW 320 diesel stasjonsvogn som går greit men som blir litt for tam når vi drar hele familien på tur. Derfor har jeg lyst på mer krefter. Hvor mye kan jeg få utav denne bilen og hva koster det? Hvilken metode anbefaler du meg? Håper du har mulighet til å svare ganske kjapt da planen er å gjøre det snart. Hilsen Eirik |

Benny Svarer:

Heisann Eirik! Det skal normalt ikke være noe stort problem å få litt mer futt i en småslapp BMW med dieselmotor. Chip er det som er mest effektivt her, samtidig som det er både enkelt og forholdsvis billig i forhold til andre trimmingsformer – effektøkningen tatt i betraktning.

Jeg anbefaler å styre unna såkalte ”powerbokser” og heller gå for en omprogrammering av bilens styreenhet. Det er litt dyrere, men gir både mer effekt og er som regel mer pålitelig enn ”powerbokser”. Det er også viktig å bruke en seriøs aktør.

Du sier ikke noe om årsmodell på bilen din. Men hvis du har en BMW E46 fra mellom 2001 – 2005, så øker effekten fra 150 hk til 185 hk - og vel så viktig er økningen i motorens dreiemoment som går fra 330 Nm til 390 NM.

Har du en BMW E90 fra mellom 2001 og 2005 så økes effekten fra 163 hk til 200 og momentet fra 340 Nm til 400 Nm. Vær oppmerksom på at biler med partikkelfilter kan får noe mindre effekt enn ditto uten.

Hvis bilen er UNDER ti år gammel skal man – om man følger loven – innbetale ekstra hk avgift til staten. Dette er bileiers ansvar. Hvis bilen din har automatgir bør du tenke deg grundig om. Mange ganger tåler ikke automatkassene det økte momentet i motoren, og resultatet kan bli et dyrt girkassehavari.

Jeg synes også det er viktig at både bremser, styring, hjuloppheng etc. er i god stand før man trimmer bilen, det samme gjelder for motoren så klart. Den bør være nyservet og i generelt god stand, og heller ikke ha gått veldig langt. Nå glemte jeg nesten å svare på prisen. Chipping til de dataene som jeg gjenga ovenfor koster deg mellom 5000 og 7000 kroner inkl. mva. Ønsker deg lykke til!

Del med vennene dine på Facebook

Les vår test av BMW 320d her:


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her: