Forside Motor  
 
Her settes en ny verdensrekord. En Audi RS6 noterer seg for 331,610 km/t på isveien på Bottenviken.  (Foto: Nokian)
Forside Motor Her settes en ny verdensrekord. En Audi RS6 noterer seg for 331,610 km/t på isveien på Bottenviken. (Foto: Nokian)

Dette er verdens raskeste bil - på is

Ny hastighetsrekord - klarer du å gjette hvor fort?

Nokian likte dårlig at Pirelli satte ny fartsrekord på isføre i februar, og svarte med 331,610 km/t søndag. Det skriver siste.no.

Det finske dekkprodusenten var lite fornøyd da den italienske konkurrenten beveget seg på deres «domene», og klokket en Bentley Supersports inn til 330,695 km/t på isføre.

Nokian fant fram en av testbilene sine, en Audi RS6, skodde den med noen kraftige isdekk, og satte full fart på en 14 kilometer lange isbanen på Bottenviken utenfor Uleåborg i Finland.

To strekninger

Ifølge Guinness’ rekordregler må rekorden settes over en strekning på én kilometer, og den skal kjøres i begge retninger innen en time. Etter det regnet snittet ut fra de to målingene.

Så det gjorde Nokian. Og det holdt akkurat.

Under en fattig km/t

Snittet ble på 331,610 km/t, altså knappe en kilometer i timen raskere enn Pirelli og Bentley. Og med et slikt snitt går det virkelig unna. Ifølge Nokian gjør bilen unna 92 meter per sekund i en slik hastighet, og dekkdiameteren øker med opptil 15-20 millimeter.

– Å teste vinterdekk i høye hastigheter og under krevende forhold er en viktig del av utviklingsarbeidet for nye vinterdekk. Gjennom stadig å teste grensene lærer man seg nye ting som senere kommer til syne i produktene våre, forklarer Matti Morri, sjef for Nokian Tyres tekniske kundetjeneste.

Men det viktigste for det finske firmaet var likevel å kunne kalle seg verdens raskeste.

Det var Nokians testfører Janne Laitinen som satte rekorden, og det uten at Audi var med på rekordforsøket. Muligens hadde ikke finnene tid til å involvere den tyske bilprodusenten... (ANB)

Du kan lese mer om bil og motor i motormagsinet hos siste.no:

LES OGSÅ: Topp 10: Verdens raskeste biler