Ronny Deila (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Ronny Deila (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

Tippeligatipset 2011 - nummer 6: Strømsgodset

Petter Myhre mener Godset har et bortekompleks. Det er ikke Ronny Deila enig i.

Se TV 2 Sportens Strømsgodset-tips i videovinduet over!

nor_stromsgodset_328_logo_1251098270035
nor_stromsgodset_328_logo_1251098270035

Vårt tips til plass nr. 6: Strømsgodset
Plassering i 2010: 7
Stadion: Marienlyst stadion (Kapasitet 8500)
Trener: Ronny Deila (Siden 2008)
Toppscorer i 2010: Marcus Pedersen og Ola Kamara (7 mål)
Supporterklubb: GodsetUnionen
Meritter: Seriemester 1970. Cupmester 1969, 1970, 1973, 1991 og 2010.
Fakta om byen: Drammen har 63 582 innbyggere og er den største kommunen i Buskerud. Drammen by ble stiftet i 1811 da Strømsø og Bragernes ble slått sammen.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Spillere inn: Eirik Markegård (Follo), Stefan Johansen (Bodø/Glimt), Colin N'Kee (Lillestrøm), Jo Inge Berget (Udinese, Italia, låneavtale forlenget ut sesongen), Anders Konradsen (Bodø/Glimt), Kjetil Lundebakken (Notodden, tilbake fra utlån), Razak Nuhu (på lån fra Manchester City ut sesongen). Mohammed Abu (låneavtale forlenget ut sesongen).

Spillere ut: Steffen Nystrøm (Tromsø), Joel Riddez (Djurgården), Gardar Johansson (frigitt), Jason Morrison (Aalesund), Jim Johansen (Bodø/Glimt), Marius Boldt (Mjøndalen), Petar Rnkovic (frigitt).

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Petter Myhres begrunnelse:
Petter Myhre tipper sjetteplass på Strømsgodset i årets Tippeliga. Det er én plass opp fra 2010.

– Det er mye om og men her også, men det er meget dyktige på hjemmebane. De har fått sitt eget spill, og de dyrker det videre. Det er noe jeg selv har troen på også, og så har fått inn noen nye spennende spillere samtidig som de ikke er vesentlig svekket. Med samme trener i Deila og mye av det samme spillermaterialet kan de fortsette å gjøre det bra, sier Myhre.

– Gode fremover
Et spørsmål er imidlertid om Godset denne sesongen merker effekten av å ha mistet Marcus Pedersen.

– Det kan det, og så står det et spørsmålstegn bak Ola Kamara. Kan han levere fra dag én? Han har sett frisk ut i vinter, og hadde en god avslutning på sesongen i fjor. De er gode fremover. Nordkvelle kan spille i den offensive rollen hvor Berget spiller. De kan veksle og Berget kan gå ut på kant. De har flere valgmuligheter. Konradsen har spilt mye i den defensive midtbanerollen ved siden av Abu, og det er også alternativer i forsvaret. Nuhu som er ny tar over arven etter Riddez. De mistet Morrison, men de har mye ungt og

Ola Kamara (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Ola Kamara (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
spennende og så er det opp til Ronny Deila og resten av trenerteamet å skape positiv energi. Ved å ha sitt eget pasningsspill og sin egen måte å drive dette på, så er det pluss i margen, sier Myhre.

– Må få gjort noe med det mentale på bortebane
Men med mange unge spillere i troppen så vil prestasjonene sannsynligvis svinge.

– Det vil det, og utfordringen er at det svinger så voldsomt fra hjemme- til bortbane. Og ikke bare bortebane, men på gress. Der vinner de nesten aldri, jeg tror de hadde én seier der i fjor, sier TV 2 Sportens ekspert.

Bortsett fra hvem som skal være måltyven har Myhre ikke noe å utsette på det offensive i Godset-laget.

– Ballen går fort, det er masse bevegelse, mange folk med i angrep og lekre detaljer. De er gode i kontringsfasen fordi angriper med mye folk og fordi mange av spillerne er flinke til å føre ball i stort tempo. Og de har individuelle ferdigheter som er veldig spennende. Men de må få gjort noe med det mentale på bortebane. De slipper inn altfor mange enkle mål borte, og da spesielt på gress. I år skal de gjennom ti gresskamper, så dette er de nødt til å få gjort noe med dersom de skal forsvare det tabelltipset som vi har gitt, sier Myhre.

Han tror også det faktum at den regjerende cupmester skal spille i Europa er positivt.

Fredrik Nordkvelle (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Fredrik Nordkvelle (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Jeg tror at det skaper en ny entusiasme for dem, men det stilles store krav til trenerteamet og en ung spillergruppe, påpeker Myhre.

– Kan stabilisere seg
TV 2s ekspert synes også at kontinuiteten med Ronny Deila på trenersiden er viktig.

– Han har troen på en måte å spille fotball på. Det er viktig som trener at du er tydelig på hva du vil. Så kan man alltid diskutere for og imot, for det finnes ikke noen fasit på dette. Men han har valgt sin vei å gå, klubben har valgt sin vei å gå og der tror jeg de har vært med på å redde Godset. Det var veldig liten som skilte der da økonomien skrantet, de eldre spillerne måtte ut og de fikk et veldig raskt generasjonsskifte. Det var ikke gitt at de skulle ha suksess med det. I en tung periode da gikk Strømsgodset inn og resignerte kontrakten med Ronny Deila, og det tror jeg var en klok avgjørelse som skapte ro rundt Strømsgodset, sier Myhre.

– Har de et forsprang på andre som må gjennom den økonomiske kuren?

– Ja, og det er også derfor vi tror at de kanskje kan stabilisere seg på det nivået der de var i fjor. Men det stilles enda større krav, og de må få gjort noe med bortebaneproblematikken. Gjør dem ikke det, så er det plutselig tre, fire, fem plasser ned på tabellen, sier Myhre.

Se opp for dette talentet: Mohammed Abu (19)
– Abu fikk vist seg frem littegrann i fjor. Han fikk noen innhopp og startet noen få kamper, og jeg tror han kommer til å bli en tilvekst i år. Det er viktig nå som Morrison har gått til Aalesund. Han skal inn der og stabilisere midtbanen, og er bevegelig og bra med ballen. Så får vi se om han klarer å unngå å spille på for høy risiko, og i stedet blir et godt defensivt midtbaneanker som kan styre spillet og balansere - ikke minst på bortebane hvor Strømsgodset har hatt trøbbel, sier Petter Myhre.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Klarer vi det er vi kjempefornøyd
Godset-trener Ronny Deila er fornøyd dersom tabelltipset viser seg å bli riktig.

– Da har vi nådd målsettingen vår, som er å være bedre enn i fjor. Klarer vi det er vi kjempefornøyd, sier han til TV 2 Sporten.

Deila håper hans unge mannskap fortsetter å ta nye steg denne sesongen.

– Vi har bygd et lag med unge spillere, har kontinuitet og har gjort det bedre og bedre for hver sesong så langt. Så får vi se om vi tar ett steg til. Troppen er god, vi har hatt en fin oppkjøring, vi er skadefrie og har aldri hatt større bredde. Men

Ronny Deila (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Ronny Deila (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
kampene skal jo spilles, og vi må bare fokusere på egne prestasjoner. Vi har hatt et høyt toppnivå i treingskampene og minimalisert antall baklengs. Det må vi ta med oss inn i serien, forklarer Godset-treneren.

– Det har ingenting med psyke å gjøre
Petter Myhre mener imidlertid at Godset har et bortekompleks, og må jobbe med den mentale bite der. Det er ikke Deila enig i.

– Det bekymrer meg veldig lite. Vi har fått mer erfaring, og det har ingenting med psyke å gjøre. Vi har ikke hatt erfaringen som skal til, men vi tok mer poeng borte i fjor enn vi gjorde året før. Nå er vi ett år eldre, og skal man ta de store lagene på bortebane så må man ha vært ute en vinterdag før, sier Deila.

– Har flere som kan score
Han er heller ikke redd det skal hvile for mye ansvar på skuldrene til Ola Kamara når det gjelder å score mål.

Jo Inge Berget (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Jo Inge Berget (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

– Vi har flere som kan score, med mulige matchvinnere i Keita, Berget, Nordkvelle, Storflor, Kamara, Markegård og Konradsen som har scoret en del fra midtbanen. Det kan være en styrke, og så håper jeg Ola kan gjenta og forbedre de sju målene han hadde på de kampene han fikk i fjor, sier Godset-treneren, som også kan glede seg til europacupspill.

– Det gleder vi oss veldig til. Vi er i en fin posisjon nå som kan kjempe på tre fronter. Derfor er det også viktig at vi har en litt større stall nå, sier Deila.

Og det kan komme godt med også i Tippeligaen. Deila er enig i at sesongen vi har i vente kan bli svært jevn.

– Det tror jeg også, og det laget som utvikler seg mest utover i sesongen kommer høyest, sier han.