Åge Hareide (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
Åge Hareide (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

Tippeligatipset 2011 - nummer 4: Viking

Petter Myhre mener Viking kan ta gull, men Åge Hareide mener det er litt for tidlig å snakke om det.

Se TV 2 Sportens Viking-tips i videovinduet over!

nor_viking_303_logo_1251098254884
nor_viking_303_logo_1251098254884

Vårt tips til plass nr. 4: Viking
Plassering i 2010: 9
Stadion: Viking Stadion (Kapasitet på 16 600)
Trener: Åge Hareide (siden 2010)
Toppscorer i 2010: Birkir Bjarnason og Patrik Ingelsten (8 mål)
Supporterklubb: Vikinghordene
Meritter: Seriemester 1958, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1982, 1991. Cupmester 1953, 1959, 1979, 1989, 2001.
Fakta om byen: Stavanger er den største byen i Rogaland og den fjerde største i Norge med sine 126 021 innbyggere. I nyere tid er byen kalt «oljehovedstaden», og Norges største oljeselskap Statoil har hovedkontor på Forus i Stavanger.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Spillere inn: Aslak Falch (Vidar, tilbake etter utlån), Bengt Sæternes (Vålerenga), Andreas Ulland Andersen (Sandnes Ulf, tilbake etter utlån), Björn Andersson (GAIS, Sverige), Johan Lædre Bjørdal (Bodø/Glimt), Tommy Knarvik (Tromsø).

Spillere ut: Jørgen Horn (Fredrikstad), Joachim Austnes (frigitt), Toni Kallio (frigitt), Martin Fillo (Viktoria Plzen, Tsjekkia), Børre Steenslid (Molde), Alexander Ødegaard (Metz, Frankrike).

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Petter Myhres begrunnelse:
Petter Myhre og TV 2 Sporten tipper Viking på en fjerdeplass i 2011. Myhre mener også at laget er én av fire som kan ta gull.

– Ja, det tror jeg. Vi har snakket om at det er en rekordjevn Tippeliga i år, og det er ingen soleklare gullkandidater som vi har hatt de siste årene. Jeg mener at Viking, med en makssesong, er ett av de fire lagene som er kapable til å ta gull, sier Myhre.

– Mange som kan score
Han mener Viking er spennende offensivt, men er klar på at forsvarsrekka, med to nye stoppere, må levere.

Rune Almenning Jarstein (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
Rune Almenning Jarstein (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

– Det er en solid ellever. Backfireren må opp på sitt maksimale, og Jarstein i mål vet vi er blant de beste i Tippeligaen. De seks øverste er spennende, og i tillegg til dem så vet vi at de har spillere i bakhånd som Sæternes og Nisja. De har spillere å fylle på med, og er ikke avhengige av at denne elleveren leverer hver gang, forklarer Myhre.

Grunnen til at TV 2 Sportens ekspert tror Viking kan ta gull er det store potensialet for å score mål.

– Det er litt som med Vålerenga i fjor. Grunnen til at vi tippet dem høyt da var at de hadde mange som kunne score mellom fem og ti mål. Der er Viking i år også. Du har Birkir Bjarnason, som jeg har kjempesans for både som avslutter og tilrettelegger, som har gode skudd og er flink til å komme seg inn i boksen. Erik Nevland er også en det knytter seg store forventninger til. Han er flink til å sette ballen i mål, og så har du nevnte Sæternes, samt Valon Berisha og Patrik Ingelsten. Det er mange spillere der kan avgjøre kamper for Viking, sier Myhre.

Birkir Bjarnason (Foto: Hansen, Alf Ove/Scanpix)
Birkir Bjarnason (Foto: Hansen, Alf Ove/Scanpix)

– Har alle muligheter
Det skiller Viking fra fjorårssesongen.

– Det var der det skortet for Viking i fjor. De ledet en del, og så fikk de ikke avgjort og drept kampene. De tapte de mange verdifulle poeng på. I fjor, da det nesten ikke skilte noen ting, og i år hvor vi tror det blir knalljevnt, er det viktig å ha en slik egenskap i laget, påpeker Myhre.

TV 2 Sportens ekspert mener Viking har underprestert og vært uheldige med skader.

– De har alle muligheter. De er blant de fire klubbene med best ressurser, så de har ikke fått maks utav det de siste sesongene. Det må det gjøres noe med, men de var riktignok uheldige med skader i fjoråret. Det må man også ta med i betraktningen, men holder de dette laget seg skadefritt er det ingenting som tilsier at de ikke skal være med blant topp fire, sier Myhre.

Se opp for dette talentet: Valon Berisha (18)

Valon Berisha (Foto: Hansen, Alf Ove/Scanpix)
Valon Berisha (Foto: Hansen, Alf Ove/Scanpix)

– Han er en herlig spiller og en god avslutter. Han jobber hardt, står på og er absolutt ikke noen luksusspiller. Han er en toveisspiller og kan gjøre ting på egen hånd. Jeg tror at han får sitt definitive gjennombrudd. Han skal selvfølgelig kjempe med en del rutinerte spillere der fremme, men han har sett god ut i vinter og klarer han å opprettholde dette kan det bli en kanonsesong, sier Petter Myhre.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Vi er ikke en gullkandidat
Viking-trener Åge Hareide er fornøyd med at TV 2 Sporten tipper Viking på fjerdeplass.

– Du får hilse Petter og si tusen takk, sier Hareide.

Han er imidlertid ikke enig i at Viking er en gullkandidat allerede denne sesongen.

– Jeg er enig i at det blir veldig jevnt, men jeg er ikke enig i at vi er en gullkandidat. Vi har ikke kommet dit ennå, og jeg vet hva s

Åge Hareide (Foto: Hansen, Alf Ove/Scanpix)
Åge Hareide (Foto: Hansen, Alf Ove/Scanpix)
om må til. Det vet du hvis du har vunnet før. Vi er på vei, og om vi kan få bygget videre enda en sesongen så kan vi komme i posisjon til å bli det. Men det er avhengig av årets sesong, og den vet vi ikke så mye om med tanke på skader og andre ting, sier Hareide.

– Samme ellever en suksessfakor
Og nettopp skader gjorde det vanskelig forrige sesong, da Viking var svært skadeutsatt.

– Vi var det, men hvor mye høyere vi hadde vært uten er vanskelig å si. Men det blir ustabilt når man får skader og spillere går inn og ut av laget og treninger. Om man ser på det Vålerenga presterte i fjor, så spilte de med samme lag i en lang periode. Det var også Rosenborg sin styrke, at de stort sett hadde samme ellever. Det er en stor suksessfaktor, sier Hareide.

Han håper Viking slipper å slite med de samme problemene denne sesongen.

– Det har sett veldig bra ut. Vi har vært veldig påpasselige, og vi har et veldig dyktig medisinsk støttetapparat, sier Hareide.

Erik Nevland (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)
Erik Nevland (Foto: Teigen, Trond Reidar/SCANPIX)

– Murres overalt hvor det ikke presteres
Han er godt fornøyd med hvordan stallen ser ut foran den nye sesongen.

– Vi har skiftet litt i troppen, og har fått to nye midtstoppere (Björn Andersson og Johan Lædre Bjørdal, journ. anm.) som har de egenskapene vi er på jakt etter. Vi har erfaring i Sæternes, som var en flink joker i Vålerenga. I tillegg har vi to fra egen stall (Valon Berisha og Yann-Erik de Lanlay, journ. anm.) som har talent og kan utvikle seg bra. Hadde ikke Skogseid vært så bra ville også Christian Landu Landu spilt back, så dekningen er solid. Og vi har også fått inn Tommy Knarvik, som er en solid spiller som kan gå inn overalt i midtbaneleddet og gir god dekning der, forklarer Viking-treneren.

Etter noen magre sesonger i Stavanger vil det nok en gang være forventninger foran denne sesongen. Hareide håper at Viking-fansen overbevises i 2010.

– Det er viktig at vi blir bedre. Det murres overalt hvor det ikke presteres, og Viking har tradisjoner. Stavangerpublikummet har et naturlig forhold til at Viking skal være blant de beste, og det er et positivt trekk. At det er press må man forvente, sier Hareide.