NYE VEIER: Martin Andresen gjør endringer i treningsopplegget til Vålerenga i oppkjøringen til Tippeliga sesongen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
NYE VEIER: Martin Andresen gjør endringer i treningsopplegget til Vålerenga i oppkjøringen til Tippeliga sesongen. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Tippeligatipset 2011 - nummer 3: Vålerenga

Martin Andresen tror Vålerenga kan kjempe om mer enn en tredjeplass dersom de unngår skadeproblemer.

Se TV 2 Sportens Vålerenga-tips i videovinduet over!

nor_valerenga_314_logo_1251098213802
nor_valerenga_314_logo_1251098213802

Vårt tips til plass nr. 3: Vålerenga
Plassering i 2010: 2
Stadion: Ullevaal Stadion (Kapasitet på 25 572)
Trener: Martin Andresen (siden 2008)
Toppscorer i 2010: Moa (15 mål)
Supporterklubb: Klanen
Meritter: Seriemester 1965, 1981, 1983, 1984 og 2005. Cupmester 1980, 1997, 2002 og 2008.
Fakta om byen: Oslo er Norges hovedstad og største by, og har 599 230 innbyggere. Oslo er, som eneste norske kommune, også et fylke.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Spillere inn: Yssouf Koné (CFR Cluj, Romania), Fredrik Stoor (Fulham, England), Aleksander Solli (Løv Ham), Sidoine Oussou (ASPAC FC, Benin), Christer Jensen (Strømmen, tilbake etter utlån), Etzaz Hussain (Manchester United, England).

Spillere ut: Fredrik Carlsen (Aalesund, utlån gjort permanent), Birger Madsen (Start), Kristian Brix (Sandefjord), Frode Larsen (Kvik Halden), Bengt Sæternes (Viking), Mostafa «Mos» Abdellaoue (på lån til Tromsø ut sesongen).

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Petter Myhres begrunnelse:
Laget som blir nummer to har en tendens til å falle nedover på Tippeliga-tabellen året etter. Petter Myhre tror imidlertid ikke det blir dramatisk for Vålerengas del, for han spår tredjeplass og en ny god sesong for VIF.

– Ja, det tror jeg. Og det kan fort være en plass eller to opp også. De er blant gullkandidatene, absolutt, men grunnen til at jeg ikke har dem helt på toppen nå er at de har hatt en trøblete vinter, mye skader og det ser ut til at det er en del av nøkkelspillerne som kan være ute når det blåses i gang, sier Myhre.

Yssouf Koné (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP)
Yssouf Koné (Foto: Kirsty Wigglesworth/AP)

Lagets ventede ellevere ser imidlertid svært imidlertid meget god ut.

– Den ser sterk ut, og etter fjorårssesongen har de fått inn Yssouf Koné fremme, som leverte for Rosenborg da nivået i Tippeligaen var bedre enn det er nå. Og det er det samme med Fredrik Stoor på høyrebacken. Men Mohammed Fellah har hatt en trøblete oppkjøring og det er ikke sikkert han blir klar til seriestart og Koné har vært ute i en lang, lang periode. De har hatt en del trøbbel i oppkjøringen nå Vålerenga. I tillegg er det en del lag som sannsynligvis er veldig oppmerksomme på hvordan Vålerenga spiller nå, og kommer til å legge mye ressurser i å straffe dem hardt i den offensive spillestilen de har, forklarer Myhre.

– Forrige sesong vant VIF 13 av 15 hjemmekamper og holdt godt tett bakover. Men Myhre mener motstanderne har muligheten til å straffe dem.

– Vålerenga knakk koden
De må selvfølgelig straffe dem når de står høyt i banen. De angriper med mye folk, sier han.

Men det er naturlig nok ikke bare et minus for VIF. Forrige sesong var Martin Andresens mannskap strålende offensivt.

– De angriper med mye folk, og det blir vanskelig å stå imot. Når de lykkes med pasningsspillet så er de veldig vanskelig å stoppe. Dette utviklet Vålerenga voldsomt i fjor, og det var nøkkelen til all suksessen på hjemmebane. Der har de slitt tidligere, sier Myhre, og fortsetter.

– Det var mye entouchspill og flotte bevegelser som gjorde det vanskelig å stå imot, og i tillegg var de også direkte. De var flinke til å variere, og den variasjonen til Vålerenga knakk koden for å spille mot lag som legger seg lavt på Ullevaal. Det har lagene gjort i de siste åtte årene på Ullevaal, så de har vært vanskelig å spille ut, og det slet de med de første to sesongene til Martin Andresen. Den koden knakk de i fjor, og så må de nå bygge videre på dette her, og da kanskje komme med motgrep hvis motstanderne prøver å straffe dem og angripe i de rommene de forlater, sier han.

Kontinuitet
Kontinuiteten taler også for VIF. De har hatt den samme treneren og flere av nøkkelspillerne over tid.

– Ja, og det er derfor jeg tror de er en gullkandidat også i år. Men den trøblete oppkjøringen og at klubbene kanskje er litt mer oppmerksomme på hvor de skal straffe dem gjør i sum at de kanskje ikke er den aller største gullfavoritten. Men, som sagt, det er veldig jevnt og det er ikke noen klare favoritter dette året, påpeker TV 2 Sportens fotballekspert.

Et minus er også at offensive spillere som Moa og Bengt Sæternes er borte, i tillegg til Mos som gikk på lån til Tromsø etter at TV 2 Sportens tips ble spilt inn.

– I fjor trodde vi de havnet høyt fordi de hadde mange spillere vi trodde kunne score mellom fem og ti mål. Det slo til da. Nå er Moa borte, men han levde de uten på høstsesongen også og klarte seg bra. Sæternes også, som var en supersub som kom inn og avgjorde en del kamper for dem, den ser jeg ikke at de har nå - i tillegg til at Kone er usikker. En ting er om han blir frisk, men han skal være matchfit i tillegg. Det kan ta tid, sier Myhre.

Se opp for dette talentet: Håvard Nielsen (17)

Håvard Nielsen (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Håvard Nielsen (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

– En av de som kan slå til i år er Håvard Nielsen. Han er en meget god spiller, har gode basisferdigheter, er veldig god til å avslutte med begge bein, med hodet og har egentlig det meste. Men han skal inn og spille seg til en fast plass på et lag som er en gullkandidat. Det er ikke enkelt, men han har i alle fall ferdighetene. Skulle skader eller form tilsi at han få muligheten sin, så tror jeg han kan bevise at han har dette nivået inne, sier Petter Myhre.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Kan kjempe om enda mer enn det
Vålerenga-trener Martin Andresen har ambisjoner om å kjempe om mer enn en tredjeplass.

– Er vi heldig med skader og sånn så tror jeg at vi kan kjempe om enda mer enn det, men det er fire lag som kan ta gull. Det er oss, Rosenborg, Molde og Viking, sier Andresen til TV 2 Sporten.

Han innrømmer imidlertid at skadeproblemene i vinter har sørget for et lite spørsmålstegn.

Mohammed Fellah (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Mohammed Fellah (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

– Det er de tingene som gjør oss usikre. Hadde ikke vi hatt noen skader og fått spilt inn et lag gjennom vinteren hadde vi vært enda tryggere. Koné er ute en stund til, men vi har stort sett det samme laget som spilte for oss på høsten i fjor, i tillegg til Fredrik Stoor. Men det er klart at Fellah har vært ute en stund, og det hemmer oss, medgir Andresen.

Og med flere angripere som har forsvunnet, samt en skade på Yssouf Koné er unge Håvard Nielsen en av de Andresen må ty til i angrepet. Andresen beskriver 17-åringen slik:

– Det er en veldig talentfull spiller. Han har bra fart og styrke, og er tofotet. Men han kan bli enda tøffere med seg selv og omgivelsene på banen, forteller Andresen.

Mener Rosenborg er svekket
Skal det bli gulljubel er det er det heller ikke bare skader som må unngås. VIFs unggutter må levere som forrige sesong, og sannsynligvis også ta nye steg.

– Vi er avhengig av at de opprettholder den formen og utvikler seg. Gjør de det skal de andre være gode for å ta oss, sier Andresen.

Hans Vålerenga-lag endte sju poeng bak Rosenborg i fjorårets sølvsesong, men rivalen fra Trøndelag er svekket.

Martin Andresen (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Martin Andresen (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

– Det er de, men det er ikke sikkert at elleveren er så mye dårligere. Men bredden i troppen er svekket, de har mistet Tippeligaens beste spiller i Annan, de har mistet en målscorer i Iversen og begge stopperne. Det merkes, sier Andresen.

Han mener imidlertid at de andre han venter skal kjempe om gull, Molde og Viking, er styrket.

– Molde underpresterte voldsomt forrige sesong, og du så hvor gode de var på høsten. I tillegg har de handlet og brukt masse penger på et allerede godt lag, sier Andresen.

Viking slet på den andre siden voldsomt med skader forrige sesong. Det ser ikke ut til å være et problem så langt denne sesongen.

– Ja, og så har de fått frem noen unggutter som sammen kan stå for en del mål, påpeker Andresen.

– Må ha de beste spillerne tilgjengelig
Da er spørsmålet hva det er som gjør at det er Vålerenga som ender først av de fire gullfavorittene.

– Måten vi spiller på, og gleden. At vi kontrollerer og dominerer. Da er vi ikke så avhengig av tilfeldighetene, men vi må ha de beste spillerne tilgjengelige. Hvis vi ikke ligger for langt etter til sommeren blir det vanskelig å ta oss, sier Andresen.