PIloxingbestemor (Foto: Nina Kausland)
PIloxingbestemor (Foto: Nina Kausland)

Bestemor trener kampsport

Etter 75 år har Liv Stene konvertert fra turn til boksing.

Stadig flere kvinner trener slag og spark på sitt lokale helsestudio. De oppdager at kampsport er en effektiv måte å komme i form på. Norges Kampsportforbund fikk 7700 nye medlemmer i fjor, en tredjedel av dem kvinner.

Liv Stene fra Nordås i Bergen trener piloxing på SATS Nesttun hver mandag. Saltimen er en blanding mellom boksing og pilates.
– Jeg synes boksing gir god kondisjonstrening. Du får brukt de store muskelgruppene, og så er treningen variert og gøy, sier hun til TV 2 Sporty.

Da hun var yngre turnet hun i Fana IL og var turninstruktør på Os.

Barnebarna imponert
Stene har to barn og fem barnebarn.
– De synes det er morsomt at jeg trener piloxing! Jeg har vært medlem på SATS i seks år, og denne treningen skal jeg fortsette med.

Bestemor gir SATS-instruktør Janne Holm mye av æren for treningsgleden.

– Men én trening i uken holder. Ellers i uken nøyer jeg meg med å gå turer. Jeg har også gått en del på ski i vinter. Vi hadde planlagt å dra på fjellet i påsken, men ble dessverre forhindret, sier turnveteranen.

Kampsportvekst
Camilla Hafstad fra Steinsviken i Bergen trente jiu jitsu på 1990-tallet. Etter at hun begynte med bokserelatert saltrening på SATS har hun fått iveren tilbake.
– Dette er en ukomplisert treningsform med enkel koreografi. Man får trent effektivt på én time og får ut mye aggresjon, sier Hafstad smilende.

I vekst
Sportssjef Dag O. Jacobsen i Kampsportforbundet konstaterer at sporten får drahjelp fra mange hold, deriblant treningskjedene. Kampsport har blitt trendy.
– Vi opplever stor pågang fra nye medlemmer. Den siste Karate Kid-filmen inspirerer barn og unge. Det hjelper også at klubbene tilrettelegger for selvforsvarstrening, sier Jacobsen.

Kampsportforbundet økte fra 27.000 til 35.000 medlemmer i fjor, en vekst på 28 prosent. Forbundet har 405 klubber og er nå ett av landets ti største særforbund.

Karate og taekwondo er de to største kampsportgreinene.