Roar Johansen (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Roar Johansen (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Martin Wiig (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Martin Wiig (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Tippeligatipset 2011 - nummer 16: Sarpsborg 08

Petter Myhre tipper Sarpsborg 08 helt sist på tabellen, men trener Roar Johansen er klar til å bevise at TV 2 Sportens ekspert tar feil.

Se TV 2 Sportens Sarpsborg-tips i videovinduet over!

sarpsborg
sarpsborg

Vårt tips til plass nr. 16: Sarpsborg
Plassering i 2010: 2. plass i Adeccoligaen
Stadion: Sarpsborg Stadion (kapasitet på 4930)
Trener: Roar Johansen (siden 2009)
Toppscorer i 2009: Morten Giæver (11 mål)
Supporterklubb: Fossefallet
Meritter: Ingen
Fakta om byen: Sarpsborg er Norges tiende største by og ligger i Østfold. Byen er Norges tredje eldste, og ble grunnlagt i 1016 av Olav Haraldsson. Han ble senere kjent som Olav den hellige.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Spillere inn: Joacim Heier (Sandefjord), Erik Jonvik (KFUM Oslo), Jo Nymo Matland (Tromsdalen), Glenn Roberts (Aalesund).

Spillere ut: Martin Mathisen (Kvik Halden), Emmanuel Amarh (Kvik Halden), Mathias Berge (Drøbak-Frogn), Jørgen Andersen (Borgen), Colin Burns (Sandefjord).

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Petter Myhres begrunnelse:
I TV 2 Sportens tippeligatips er det nyopprykkede Sarpsborg 08 som tippes sist av alle.

– De er nyopprykket, har begrensede ressurser og er ikke betydelig forsterket fra forrige sesong, forklarer Petter Myhre.

Han synes likevel at Sarpsborg har gjort mye riktig før denne sesongen.

– Jeg synes Sarpsborg gjør det på helt riktig måte. Du kan kalle det «Haugesund-måten», hvor de satser på den stallen de har, og ikke bruker mye ressurser som de ikke har fordi de har vært i økonomisk trøbbel tidligere. Da blir det en potensiell ellever med mange av de samme spillerne fra fjoråret. En backfirer der Jo Nymo Matland på venstrebacken er ny, midtbanefireren i diamantformasjon er mye av det samme som i fjor, men de har Erik Jonvik der som en erstatter som kan gå inn og de har Michael Trulsen som kan spille en offensiv midtbanerolle. Og så har de spissparet fra i fjor, som blir veldig viktig for dem, med Glenn Roberts som backup. Dette er stammen i laget som har vært gode i Adeccoligaen i de to siste sesongene, sier Myhre.

Nøkkelduo i angrepet
Ett spørsmål er om den viktige angrepsduoen med Øyvind Hoås og Martin Wiig er nok for at Sarpsborg 08 skal overlevere i Tippeligaen.

– Om det er nok vet vi jo ikke, men de må i alle fall levere slik de har gjort i Adeccoligaen de siste sesongene for at Sarpsborg skal gjøre tipset vårt til skamme. De er tilretteleggere og målscorere begge to, og de har veldig gode relasjoner sammen, forteller Myhre.

Øyvind Hoås (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Øyvind Hoås (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

– Hoås er svær, god til å fange ballen, og veldig god med beina. Han er en god tilrettelegger også, så han har masse positive ferdigheter. Han er en Tore André Flo-type. Martin Wiig er veldig bevegelig. Han lager mye trøbbel for forsvarerne, han er en god avslutter og han tar hele tiden med seg forsvarerne på løp og skaper rom for nevnte Hoås og de andre offensive spillerne til Sarpsborg, forklarer TV 2 Sportens ekspert.

Sarpsborg serieåpner hjemme mot Ole Gunnar Solskjærs Molde.

– De er underdog, og det er et godt utgangspunkt. De kan kjøre en Haugesund-variant og overraske oss alle. De kommer fra en idrettsby, de har en trener som er veldig positiv, involverende og som ønsker at laget skal spille god fotball. Han ønsker at laget skal fremstå offensivt, og det, sammen med et underdogstempel, kan være positivt sammen med et entusiastisk publikum i ryggen, sier Myhre.

At Sarpsborg og Fredrikstad begge har rykket opp gjør også at det bli et østfoldderby i Tippeligaen denne sesongen. Det er bare å glede seg, mener Myhre.

– Det husker vi fra kvalikkampene fra to år tilbake også. Der er det fest og trøkk, og det er herlig. Sarpsborg var ett av lagene jeg håpet skulle rykke opp i fjor, for der er entusiasmen og fotballkulturen, selv om det er lenge siden de har vært oppe i den byen. Og i de lokaloppgjørene kommer det til å smelle, sier han.

Se opp for dette talentet: Magnar Ødegaard (17)

Magnar Ødegaard og Martin Wiig (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Magnar Ødegaard og Martin Wiig (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

– For Sarpsborg 08 er det Magnar Ødegaard som skal få lov til å skinne. Han er en unggutt, og er fortsatt bare 17 år gammel. Han blir 18 i mai, men har hatt masse tillit de siste sesongene i Adeccoligaen. Han har spilt 37 kamper der. Er offensiv av legning, har målgivende pasninger, ønsker å være med fremover og er med frem på dødballer. Jeg er overbevist om at han kommer til å bli en veldig god Tippeliga-back i nær fremtid. Så får vi se om han klarer det allerede i år, eller om han trenger flere år på seg, sier Petter Myhre.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Har en målsetting om topp 14
Det er Roar Johansen som har ledet Sarpsborg 08 til Tippeligaen, og som får den, ifølge Petter Myhre, vanskelige oppgaven med å sørge for at laget redder plassen.

– Det må jo Petter Myhre få lov til å mene. Han har sikkert sine gode grunner til å mene det, og overraskende er det ikke, sier Johansen til TV 2 Sporten.

Men klubbens målsetting er naturlig nok å gjøre tipset til skamme.

– Vi har en intern målsetting om å bli topp 14, forteller Sarpsborg-treneren.

– Rykker heller ned enn å sette eksistensen i fare
I Petter Myhres begrunnelse for at Sarpsborg kommer sist i Tippeligaen trekker han frem punkter som at laget er nyopprykket, at de har begrensede ressurser og at de ikke er betydelig forsterket, men at de gjør som Haugesund gjorde i fjor og satser på den stallen de rykket opp med. Ifølge trener Johansen er dette helt bevisst.

– Helt klart, hvis fotball kun måles etter budsjetter og økonomi hadde det ikke vært noen vits i å spille kamper. Jeg er glad og stolt over at vi er et nyopprykket lag som setter tæring etter næring og gjør det beste ut fra de midlene vi har, sier han.

Johansen er optimist, og lar seg inspirere av det Haugesund gjorde i fjorårssesongen.

– Når vi ser Haugesund kan klare det har vi også tro på at vi kan klare å overraske litt. Det har med vår måte å spille og drive klubben på. Der har vi vært ufravikelige, og vi rykker heller ned enn å ty til drastiske grep som setter klubbens eksistens i fare ved å kjøpe seg til såkalt suksess, sier Johansen.

Roar Johansen (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Roar Johansen (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Tror kontinuiteten vil hindre nedrykk
Men han forstår godt Myhres begrunnelse for at Sarpsborg havner på sisteplass.

– Han er en klok og fin fotballfyr, og jeg skjønner godt hvorfor vi havner der vi gjør, men det dømmes ofte ut fra kjøp og ressurser til forsterkninger. Men det er en annen faktor, som Hønefoss var det motsatte eksempelet på i fjor: vi har hatt kontinuitet i en treårsperiode, en faktor mange ikke legger vekt på, sier Johansen.

Han mener kontinuiteten er Sarpsborgs store styrke.

– Det er veldig viktig. Vi har spillere som har x antall treninger og opp mot 120 kamper sammen, og som kjenner løpene og hvordan de rundt agerer. Utfordringen blir å ta det opp et nivå, så vi matcher tempoet og hurtigheten i Tippeligaen, sier Sarpsborg-treneren, som ikke kommer til å hente flere spillere før sesongstart.

– Vi har tydelig sagt at vi ønsker 20 stykker i stallen vår, og fikk på plass det i januar. Det har med kontinuitetsbiten å gjøre, og vi tror det kan være en suksessoppskrift.

Petter Myhre mener angrepsduoen Øyvind Hoås og Martin Wiig blir svært viktig for Sarpsborg 08, men trener Johansen mener det er flere som kan bite fra seg i lagets angrepsrekke.

– Øyvind Hoås og Martin Wiig er to av fire spisser, og i fjor scoret Michael Trulsen i omtrent hvert innhopp han hadde. I tillegg har vi hentet Glenn Roberts som for et par år siden ble sett på som en av de største talentene, men som har hatt en liten down i Aalesund, sier han.

Martin Wiig (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Martin Wiig (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

– Et lag som liker å ha ballen
Men hva står egentlig Sarpsborg for ute på matta?

– Vi er et lag som liker å ha ballen. Vi ønsker å ha mye ball, å holde den langs bakken og bygge trekanter. Vi er det man gjerne kaller et spillende lag, selv om de som slår mye langt også er spillende. Men vi er opptatt av kombinasjonsspill og å holde ballen mye i laget, forklarer Johansen.

Og Sarpsborg-treneren er klar på at laget vil holde seg til sin suksessoppskrift.

– Det tror jeg gjør at vi skal klare å holde oss, sier han.

– Ble veldig glad den dagen Fredrikstad rykket opp
Men det er ikke bare et nytt og spennende lag Tippeligaen får nå som Sarpsborg har rykket. Erkerival Fredrikstad slo nemlig følge opp fra Adeccoligaen, noe som betyr at Tippeliga-publikummet får et helt spesielt østfoldderby å se frem til.

– Jeg ble veldig glad den dagen Fredrikstad rykket opp. Det gir en ekstra dimensjon til Tippeligaen. Det er et nabooppgjør med mye følelser. Dette er nabobyer hvor det er 17 kilometer mellom sentrum i byene, og å få den knivingen er et stort pluss for Tippeligaen og oss. Det blir elektrisk stemning, slik som det er i kampene mellom Vålerenga og Lillestrøm, og Rosenborg og Molde. Det er fryktelig moro å være med på det, sier Johansen.

Og Sarpsborg-trener tror også det blir fryktelig moro å gjøre skam på det tipset TV 2 Sporten og Petter Myhre har kommet med.

– Hils Petter og si takk for nok en god motivasjon, avslutter Johansen.