Harald Aabrekk (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Harald Aabrekk (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Harald Aabrekk (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
Harald Aabrekk (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

Tippeligatipset 2011 - nummer 15: Sogndal

Sogndal ventes å måtte kjempe en tøff kamp for å unngå nedrykk. – Alle mål blir viktige, selv om de blåser inn av seg selv, sier trener Harald Aabrekk.

Se TV 2 Sportens Sogndal-tips i videovinduet over!

326
326

Vårt tips til plass nr. 15: Sogndal
Plassering i 2010: 1. plass i Adeccoligaen
Stadion: Fosshaugane Campus (4000 sitteplasser)
Trener: Harald Aabrekk (siden 2010)
Toppscorer i 2009: Espen Olsen (12 mål)
Supporterklubb: Saftkokaradn
Meritter: Tapende cupfinalist 1976.
Fakta om byen: Sogndal er ikke en by, men med sine drøyt 7000 innbyggere er det en virkelig en markant norsk fotballbygd. Sogndal blir også kalt «saftbygda», på grunn av Lerum som har avdelinger både i Sogndal og på Kaupanger.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Spillere inn: Eirik Bakke (Brann), Cato Hansen (Brann), Kenneth Udjus (Brann), Espen Næss Lund (FK Tønsberg).

Spillere ut: Tommy Øren (legger opp), Håvard Flo (legger opp), Harald Stormoen (legger opp), Piotr Leciejewski (Brann), Lars Grorud (Brann).

Sjekk hele spillerstallen i altomfotball.no

Petter Myhres begrunnelse:
Petter Myhre tror at Sogndal følger Sarpsborg 08 rett tilbake til Adeccoligaen, men medgir at det kanskje ikke er altfor originalt å tippe to nyopprykkede lag rett ned igjen.

– Det er veldig stusslig egentlig, men det har noe med ressurser å gjøre og hva man har å rutte med av spillere. Sogndal var absolutt det beste laget i Adeccoligaen i fjor, og rykket opp fortjent. Men jeg synes faktisk de ser svekket ut. De har mistet Piotr Leciejewski i mål, som var god. De har mistet midtstopperen Lars Grorud, og Håvard Flo og Tommy Øren har lagt opp. Selv om de har fått inn nye spillere, så ser de ikke forsterket ut. Det hadde de trengt, tror jeg, forklarer Myhre.

Han mener nykommeren som har kommet fra Brann, Kenneth Udjus og Eirik Bakke, må stå frem dersom Sogndal skal berge plassen.

– Gjør de tipset vårt til skamme, så er det all ære til dem. Det er forholdsvis mange unge og lovende spillere på dette laget. Det er en fin blanding, og Udjus og Bakke som begge kom fra Brann får en viktig rolle her. Udjus kommer til å få en del å gjøre, og Bakke må bidra med sin erfaring fra Tippeligaen. Det er lite tippeligaerfaring her, og så får vi se om de har nok målscorere. Det er det spørsmålstegnet ved laget til Sogndal, sier Myhre.

Hvem scorer målene?
Et stort spørsmålstegn er hvem som skal score målene.

Ole Jørgen Halvorsen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Ole Jørgen Halvorsen (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

– I fjor var det Ole-Jørgen Halvorsen og Espen Olsen som leverte med henholdsvis ni og elleve mål i Adeccoligaen. De må også gjøre det i år. Halvorsen er en god avslutter, og han tar også straffene. Han er en høyre kantspiller som har vært innom aldersbestemte landslag, han har stor fart, er flink til å utfordre og har det meste. Han tror jeg kan slå gjennom i årets sesong og bli en hit. Espen Olsen er en typisk målscorer. Han ligger og lukter inne i boksen, er flink til å avslutte med både hodet og føttene, og disse to gutta, sammen med Cato Hansen som har kommet fra Brann, må stå for mange av scoringene, forklarer Myhre.

TV 2 Sportens ekspert mener også at trenerringreven Harald Aabrekk har klar å skapet et lag med stor L.

– Han er god taktisk, og han klarer å sette opp laget så de står godt til hverandre. Det var det laget i Adeccoligaen i fjor som så ut som et lag. Det glimret ikke hele tiden, og det var ikke fantastisk offensiv fotball, men de var trygge og solide hele veien. Og de vippet de jevne kampene i sin favør, sier han.

Og selv om Sogndal tippes på nedrykksplass er Myhre klar på han mener at laget har muligheten til å berge plassen.

– Det blir ingen slaktoffer, så veien opp til en sikker plass er veldig kort.

Se opp for dette talentet: Even Hovland (22)
– Even Hovland har masse erfaring på tross av sin unge alder. Har vært litt skadeplaget, men har blitt linket til store klubber ute i Europa og Molde har vært hissige på å få ham over til dem. Dette blir hans første mulighet til å vise seg frem på Tippeliga-nivå, og det blir spennende. Han har vist i årevis at han duger på nivået under, han har vist det på aldersbestemte landslag og nå får han muligheten til å være med klubben sin opp og vise at han har fysikk i massevis til prestere på dette nivået. Og jeg tror han kommer til å få nok å gjøre, sier Petter Myhre.

Even Hovland (Foto: TV 2/)
Even Hovland (Foto: TV 2/)

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– Målsettingen å klore seg fast
I Sogndal er målsettingen å gjøre TV 2 Sporten og Petter Myhres tips til skamme.

Eirik Bakke (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Eirik Bakke (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Målsettingen er å bli blant de 14 beste, og fortsatt klare å klore oss fast i Tippeligaen, sier Sogndal-trener Harald Aabrekk til TV 2 Sporten.

– For et nyopprykket lag så må det være naturlig. Vi skal et steg opp og vet det er en tøff utfordring. Vi har kjent på nivået i treningskampene i vinter, og vet det blir en tøff oppgave for oss, fortsetter Aabrekk.

En viktig mann for Sogndal blir Eirik Bakke, som er tilbake i moderklubben etter Premier League-spill og et opphold i Brann.

– Han er en viktig mann, som har spilt i Tippeligaen og har erfaring fra Champions League og Premier League, sier Aabrekk.

Den erfaringen blir svært viktig, spesielt med tanke på at resten av troppen har svær lite erfaring på høyeste nivå.

– Det er det nesten ingen som har, vi var vel sist i Tippeligaen i 2004, så da er det naturlig at vi rykker opp med et Adeccoliga-lag. Det blir en utfordring, men vi har jo lyst til å være med i Tippeligaen. Vi vant serien i fjor, og fortjener den plassen, sier Aabrekk.

– Alle mål blir viktige, selv om de blåser inn av seg selv
Sogndal-trener er også fornøyd med at stortalentet Even Hovland nå skal spille Tippeliga-fotball for sin moderklubb.

– Vi har mange som gleder seg til å spille i Tippeligaen, men vi er glade Sogndal har muligheten til å gi Even et kamptilbud på øverste nivå. Han har noe ekstra, og jeg håper han får en kjempesesong, sier Aabrekk.

Noe Petter Myhre har satt spørsmålstegn ved er imidlertid hvem som skal score målene som skal holde Sogndal i Tippeligaen.

– I forrige kamp mot Sandefjord scoret Espen Olsen to og Ulrik Flo ett, og så har vi også Cato Hansen og Joakim Rudolfsen på spissplassen. Ole Jørgen Halvorsen er en offensiv midtbanespiller som scorer mål, men forhåpentligvis er det mange som melder seg. Vi er avhengig av at det er flere enn spissene som scorer mål. Alle mål blir viktige, selv om de blåser inn av seg selv, sier Sogndal-treneren.

7000 innbyggere
Han beskriver laget sitt slik.

Harald Aabrekk (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Harald Aabrekk (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

– Vi er et ungt lag med basis i Sogn og Fjordane. Vi har en klar profil om å rekruttere spillere lokalt, og har et mål om at minst halvparten av spillerne skal være fra Sogn og Fjordane. De beste spillerne i fylket går via Sogndal og til de beste klubbene i Norge. Det er vi stolte av, og vi ønsker å bygge en spillertropp med kultur for verdiskapning gjennom utvikling. Det er sunt og godt for miljøet, og et godt utgangspunkt for det vi ønsker å bygge i Sogndal, sier Aabrekk.

Sogndal er stort sett å finne i toppen av norsk fotball, enten på høyeste eller nest høyeste nivå. Med tanke på innbyggertallet i bygda er det svært imponerende.

–7000 innbyggere, så det er ikke mye å slå i bordet med. Men det er 100 000 i Sogn og Fjordane, og det er kjekt å representere hele fylket, sier Aabrekk, som forteller at klubbens mål er å hele tiden være i det øverste sjiktet.

– Den langsiktig målsettingen er å være blant de 20 beste, og dermed minst være blant de fire beste i Adeccoligaen. Men når vi har rykket opp kan vi ikke ha den målsetting, så da justerer vi den til å være blant de 14 beste, sier han.

– Tull å begynne sesongen så tidlig
Da TV 2 Sporten snakket med Aabrekk torsdag satt han og spillerne på en buss til Sogndal etter en lang og frustrerende reise.

– Vi har fått merke at det ikke er sommer i Norge. Vi dro fra Spania i går tidlig, og har vært kontinuerlig på reise siden da. Vi måtte lande i Ålesund, overnattet der og nå er det buss fra Ålesund til Sogndal. Det viser litt av utfordringene, sier han.

Men du sesongen starter for tidlig?

– Ja, det begynner altfor tidlig. Banene er ikke klare, ingenting er klart. Det er bare tull å begynne så tidlig. Man må ha litt respekt for de som styrer banen og de som skal se kampene, sier Aabrekk.