hårfarge (Foto: Colourbox)
hårfarge (Foto: Colourbox)

L'Oréal tilbød kvinne 5000 kr for å holde munn

I 2001 farget den danske kvinnen håret og fikk store allergiske reaksjoner. Ti år senere møttes de i retten.

Den danske kvinnen Jane Pape kontaket L'Oréal rett etter den mislykkede hårfargingen i 2001, men ble bare tilbudt 5000 kr mot at hun ikke gikk videre med saken.

Det samme tilbudet har andre forbrukere fått når de har klaget på allergiske reaksjoner.

Les også: Hårfargen ble et smertehelvete - se bildene

Prinsipielt viktig sak

Jane Pape mente at selve saken var viktigere enn den lille erstatningen hun ble tilbudt, og fikk støtte av det danske Forbrugerrådet. De betaler nå rettssaken mot kosmetikkgiganten og roser Jane Pape for hennes pågangsmot.

– Heldigvis valgte hun at holde stand så saken kan få en avslutning. Det er en meget prinsipiell sak som kan få betydning for forbrukere over hele Europa. Hvis vi får medhold, kan ikke L'Oréal løpe fra sitt erstatningsansvar ved at henvise til at de har advart forbrukerne på emballasjen, sier Forbrugerrådets leder Camilla Hersom.

garnier-nutrisse (Foto: Privat)
garnier-nutrisse (Foto: Privat)


Les også: Han ville bare farge håret

Les også: Ble skallet etter frisørbesøk

Vil forby kjemikaliene

Forbrugerrådet stevnet L'Oréal allerede i 2006, men det internasjonale kosmetikkfirmaet har trenert saken ved å stille tallrike spørsmål om saksgang og prosedyrer.

I går måtte de imidlertid møte i Østre Landsret for å møte Jane Pape og Forbrugerrådet. De ønsker at L'Oréal pålegges å fjerne alle de allergifremkallende stoffene i sine hårfargeprodukter.

Advarer på pakkene

L'Oréal advarer mot allergiske reaksjoner på hårfargepakkene og ber folk ta en allergitest før bruk. Men Forbrugerrådet mener dette ikke er nok, da reaksjonene kan komme etter både andre- og tredjegangs hårfarging.

– Vårt endelige mål er selvfølgelig å få EU til å vedta et totalforbud mot de allergifremkallende stoffene, sier Camilla Hersom.

Dom i saken faller senest 7. mai.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter