kvinnedagen (Foto: God morgen Norge)
kvinnedagen (Foto: God morgen Norge)

– Kvinnedagen? Er ikke det 19. mars?

Unge jenter skjønner ikke maset med manglende likestilling.

Märta Tikkanen er svensk-finsk forfatter og feminist, og har gjennom sitt forfatterskap kjempet for kvinner og barns rettigheter. Hun er skeptisk til mammabloggene som vokser frem, der unge kvinner viser frem sine perfekte hjem. De tar bilder av interiøret. De lager de lekreste små retter. De trener og sminker seg.

– De kryper tilbake til et ideal som for oss på 70-tallet var gammeldags, sier Tikkanen.

Likestilling i Norden

Men bloggene til tross, i boken «Vi er tiden. Møter med kvinner i skandinavisk litteratur» av Birgitte Huitfeldt Midttun, uttaler Märta Tikkanen at det i dag ikke er snakk om noen forskjell mellom kvinner og menn.

– Kvinner og menn er likeverdige vesner med de samme rettighetene her i Norden.

Martine Aurdal er feminist og journalist. Hun er enig i at vi i Norden er kommet langt i likestillingen, men at vi fremdeles har en vei å gå på flere områder. Også Aurdal er skeptisk til de unges profilering i media.

– Å kle av seg foran kamera er mer akseptert i dag enn da jeg var tenåring selv. Det er et ideal som er undertrykkende for en del kvinner, og en utvikling som går tvert imot likestillingen, sier hun.

Bloggere – en stemme

Men rosabloggene og mammabloggene er hun ikke like negativ til så lenge de snakker om sminke og matlaging.

– Disse kvinnene får en stemme som de ikke hadde tidligere på grunnen av bloggen sin.

For mange unge jenter i dag er feminisme et skjellsord. Nettopp derfor synes Aurdal det er viktig å kalle seg feminister.

Hun tror ikke unge jenter møter så mye diskriminering i Norge i dag. I hvert fall opplever de ikke det som det. De tenker at de kan gjøre som de vil, og skjønner ikke maset med manglende likestilling. Ifølge Aurdal er norske kvinner stort sett likestilte med norske menn inntil de får små barn.

Småbarnsmødre taper

Martine Aurdal er akkurat tilbake i jobben som journalist i Dagbladet, etter åtte måneder i fødselspermisjon. Hun vet hva hun snakker om når hun sier at det er nå forskjellene viser seg.

– Idet kvinner begynner å jobbe etter å ha fått barn, så ser de at de sakker bakut i karrieren. Da begynner forskjellene, som bare øker, sier Aurdal.