940 vs Modus (Foto: Fifth Gear, YouTube)
940 vs Modus (Foto: Fifth Gear, YouTube)

Gammel bruktbil kan være en dødsfelle

Sjekk hvordan det går når disse to kolliderer. Se video:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo Benny! Vi har bestemt oss for å kjøpe en bil nummer to som virkelig er etterlengtet. Ikke lett å få hverdagen til å gå opp med bare en bil. Egentlig har vi ikke råd til dette så alternativtet er å kjøpe en veldig billig bil ellers så må vi selge bilen vi har i dag og kjøpe to til omtrent samme prisen. Spørsmålet mitt er om du kan si litt om sikkerheten på gamle bruktbiler.

Har de virkelig så mye dårligere kollisjonssikkerhet enn de nyere bilene? Har lest litt om dette men ikke fått noe helt godt svar. Viktig for oss da vi skal kjøre ungene våre i begge bilene og vil naturligvis ikke ta noen sjanser med dette. Takknemlig for svar!

LES OGSÅ: Dette er de sikreste nybilene

Benny svarer:

Heisann. Svaret er ganske enkelt: Ja, gamle bruktbiler har generelt mye dårligere passiv sikkerhet enn nye. Det er selvfølgelig individuelle forskjeller ute og går, men generelt går det et skille rundt år 2000 for veldig mange bilmerker. Da fikk modellene et skikkelig løft på sikkerhet.

Jeg har latt meg overraske over hvor store forskjellene er. Noen merker har også tenkt sikkerhet i mange år, mens hos andre var dette prioritert lavt.

Både stålbjelker og airbager har hatt mye å si. Vi skal heller ikke glemme hjelpemidler som ABS og ESP (antiskrens), det kan hjelpe deg til å komme helskinnet fra veldig mange skumle situasjoner.

Jeg ville absolutt tatt med dette i betraktningen når du skal kjøpe bil, særlig når du vektlegger at de begge skal være sikre.

Et av de mest illustrerende eksemplene jeg har sett er en video der en 90-talls Volvo 940 kolliderer med en liten Renault Modus? Rått parti? Ja, men ikke på den måten mange nok tror.

Del med vennene dine på Facebook

Klikk på videovinduet under for å se klippet:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Full oversikt over bruktbilene – klikk her:

Synspunkter? Erfaringer? Skriv i kommentarfeltet under: